"Виконували плановий політ". У Росії пояснили проліт своїх бомбардувальників під час пресконференції лідерів Іспанії та Литви

Пресконференція Санчеса і Науседи відбувалася на авіабазі НАТО в Шяуляї
Фото: EPA
У міністерстві оборони Росії заявили, що політ двох тактичних бомбардувальників Су-24 над Балтійським морем, через який 8 липня перервали пресконференцію президента Литви Гітанаса Науседи і прем'єр-міністра Іспанії Педра Санчеса, був плановим. Про це повідомило РБК.

У міноборони заявили, що військові літаки виконали плановий політ над нейтральними водами Балтійського моря, водночас вони не порушили кордонів інших держав.

"Два літаки Су-24 морської авіації Балтійського флоту виконували плановий навчально-тренувальний політ у повітряному просторі над нейтральними водами Балтійського моря", – зазначили російські військові.

У відомстві підкреслили, що політ виконували відповідно до міжнародних правил використання повітряного простору.

Контекст:

Пресконференцію Науседи та Санчеса 8 липня на авіабазі НАТО в Шяуляї перервали через терміновий виліт двох винищувачів для перехоплення російського військового літака. Захід проводили перед носом військового літака. Його перервали за три хвилини після того, як надійшов сигнал тривоги.

Із 2004 року військова авіація НАТО патрулює небо над Естонією, Латвією, Литвою, Албанією, Словенією і Чорногорією.

Reuters зазначає, що на авіабазі Шяуляй для виконання місії з охорони повітряного простору Балтійського моря з 30 квітня базується сім іспанських літаків Eurofighter. Крім того, чотири італійські літаки F-35 стоять на авіабазі Емарі в Естонії. Зазвичай вони супроводжують військові літаки РФ, які пролітають над міжнародними водами Балтійського моря між Росією й Калінінградською областю.

Як повідомляла пресслужба НАТО, 2020 року винищувачі Альянсу здійснили 350 вильотів для перехоплення російських літаків. Вони не передають сигналу транспондера, який вказує їхню висоту й місце розташування, не надають планів польоту і не відповідають на виклики диспетчерів, що становить потенційну небезпеку для цивільної авіації.