Вірменії та Азербайджану вдалося досягти угоди про припинення вогню – голова Ради безпеки Вірменії

На вірмено-азербайджанському кордоні вогонь практично припинився з 20.00 14 вересня
Фото: depositphotos.com (архів)
Завдяки участі міжнародної спільноти вдалося досягти угоди між Вірменією та Азербайджаном про припинення вогню. Про це заявив секретар Ради безпеки Вірменії Армен Григорян заявив в ефірі суспільного телебачення, повідомило 15 вересня "Радио Азатутюн".

На вірмено-азербайджанському кордоні вогонь практично припинився з 20.00 14 вересня, зазначило міністерство оборони Вірменії.

Григорян додав, що сподівається на дотримання Азербайджаном режиму припинення вогню.

Станом на 11.00 суттєвих інцидентів на кордоні зафіксовано не було, повідомили в редакції новин суспільного телебачення з посиланням на міноборони.

Бойові дії на кордоні Вірменії та Азербайджану загострилися 13 вересня. Сторони звинуватили одна одну у скоєнні обстрілів. Єреван звернувся до Росії, Ради Безпеки ООН та Організації Договору колективної безпеки. Про це йдеться у заяві уряду Вірменії.

Пізніше в Азербайджані заявили, що "всі належні завдання і доручення виконані".

Під час конфлікту обидві сторони заявили про майже сотню загиблих військовослужбовців.

Контекст:

1991 року Нагірний Карабах за підтримки Вірменії оголосив про незалежність від Азербайджану. Це призвело до бойових дій, які тривали до 1994 року. Збройний конфлікт завершився підписанням Бішкекського протоколу про перемир'я і припинення вогню, але іноді між сторонами виникають збройні сутички.

27 вересня 2020 року в Нагірному Карабаху почався наймасштабніший за останні роки військовий конфлікт, який тривав півтора місяця.

10 листопада представники Вірменії, Азербайджану та Росії як посередника підписали заяву про припинення війни. Згідно з домовленостями, вздовж лінії зіткнення в Нагірному Карабаху розмістили 1960 російських миротворців. Азербайджан дістав право зайняти три райони – Кельбаджарський, Агдамський та Лачинський. Вірменія мала вивести звідти свої війська.

3 серпня 2022 року Азербайджан заявив про проведення у Нагірному Карабаху операції "Відплата" у відповідь на нібито збройні провокації. Азербайджанська армія 26 серпня увійшла до міста Лачин, яке з 1992 року перебувало під контролем невизнаного Нагірного Карабаху.