Влада міста в Гомельській області пішла на поступки жителям і дозволила провести мирний мітинг

Робітники БМЗ висунули свої вимоги владі
Фото: gomel.today

У Жлобині Гомельської області влада поступилася вимогам колективу Білоруського металургійного заводу, який вимагав проведення мирного мітингу і звільнення всіх затриманих у місті. Раніше до мирних мітингів мерів міст закликала опозиційна кандидатка в президенти країни Світлана Тихановська.

Влада міста Жлобин Гомельської області погодилася провести мирний мітинг у місті і випустити всіх затриманих під час масових протестів активістів. Про це повідомляє гомельське видання "Сильные новости".

Сьогодні робітники Білоруського металургійного заводу, розташованого у Жлобині, вийшли на страйк із вимогою звільнити всіх незаконно затриманих громадян країни.

На акцію за участю приблизно 500 осіб приїхав губернатор Гомельської області Геннадій Соловей.

Він дозволив провести сьогодні в місті мирний мітинг і пообіцяв, що захід буде санкціонованим, жодних заходів до його учасників застосовувати не будуть. У мітингу візьмуть участь мер і начальник РВВС міста.

Крім того, Соловей сказав, що всіх затриманих звільнять і вони візьмуть участь у мітингу. За його словами, їх попросять показати і розповісти про знущання після затримання.

За даними видання, звільнення у Жлобині вже почалися.

Судячи з усього, Жлобин стане першим містом, влада якого дозволила проведення масового мирного мітингу, як того вимагала опозиційна кандидатка у президенти Білорусі Світлана Тихановська.

Мітинг призначено на 19.00.

"Нам потрібно зупинити насильство на вулицях білоруських міст. Я закликаю владу припинити це і піти на діалог. Я прошу всіх мерів міст 15-го і 16 серпня стати організаторами мирних масових зібрань у кожному місті", – заявила вона сьогодні.

Із 4-го до 8 серпня в Білорусі тривало дострокове голосування на виборах президента, а 9 серпня відбулося основне. Вибори відбувалися без незалежних міжнародних спостерігачів. Після закриття виборчих дільниць 9 серпня в кількох містах почалися протести, які тривають досі. Мітингувальники звинувачують владу у фальсифікації виборів. Вони збираються ввечері на мітинги, а вночі розходяться. Для розгону протестувальників силовики застосовують спецзасоби, зокрема в Мінську вони використовували світлошумові гранати, гумові кулі і водомети.

Акції супроводжують зіткнення протестувальників і міліції. У МВС Білорусі розповіли, що під час протестів затримали приблизно 7 тис. осіб. Затриманим інкримінують масові заворушення, хуліганство та спротив співробітникам міліції.

За офіційними даними, під час зіткнень постраждало кілька сотень людей, відомо про двох загиблих.

Іноземні держави та міжнародні організації закликали владу Білорусі утриматися від насильства.

У ніч на 14 серпня із СІЗО Мінська почали випускати затриманих активістів.

Сьогодні ЦВК Білорусі оголосила остаточні підсумки виборів президента – переможцем став чинний глава держави Олександр Лукашенко – за нього проголосувало 80,1% виборців. Тихановська набрала 10,1%.