Влада тисне на великий український бізнес, ґрунтуючись на незаконних судових рішеннях – Каленков

Олександр Каленков: Тут не вибірковість законодавства, а вибірковість рішень
Фото: ukrmetalurgprom / Facebook
Обшуки на великих підприємствах пов'язані не з порушеннями у податковому законодавстві, це лише привід для тиску. Про це заявив 3 лютого в ефірі телеканала "Наш" президент об'єднання підприємств "Укрметалургпром" Олександр Каленков.

"Те, що відбувається зараз з "Арселором" та "Метінвестом", – я не сказав би, що це податковий спір. Так, податкова має практику виставлення абсолютно необґрунтованих претензій, які ніяк не встоять у суді. Але для податкової це також привід наїхати на підприємство, створити проблеми та покошмарити бізнес", – розповів Каленков.

За його словами, останніми роками податкова служба почала у такий спосіб тиснути не лише на середній та малий бізнес, а й на великий, здійснюючи фактично рейдерські захоплення.

"Насправді податкова сьогодні опублікувала, що не має претензій до "Метінвесту" взагалі. Є рішення суду, яке, до речі, було оформлено із суттєвими порушеннями, що роблять його недійсним. Але водночас це привід для того, щоб просто ціла група силових органів зробила таке ось заходження на підприємство, почала кошмарити бізнес, порушувати кримінальні справи проти конкретних посадовців, проводити обшуки – і там, де зазначено у цьому липовому рішенні суду, і там, де не зазначено", – пояснив Каленков.

Експерт наголосив: гірничо-металургійний бізнес давно вийшов на міжнародний рівень і працює суворо в межах законодавства, оскільки будь-яке порушення – це репутаційні втрати. Такі компанії не можуть дозволити собі допускати порушення в оподаткуванні, пояснив він.

"Бізнес гірничо-металургійний – це міжнародний бізнес, "Арселор" – найбільша компанія. Їй легше заплатити більше, аніж мати репутаційні ризики. "Метінвест" – також глобальна компанія. Вона позичає кошти за кордоном, 80% продукції експортує до іноземних країн. Там виставляють жорсткі вимоги, зокрема й до фінансової звітності. Тому зрозуміло, що компанії великі міжнародні існують у межах міжнародного права", – зазначив Каленков.

Він також звернув увагу на вибірковість у роботі податкової, яка з надуманими звинуваченнями приходить із перевірками на підприємства одних власників, але зовсім не має претензій до аналогічного бізнесу інших власників.

"Наприклад, марганцева руда – також залізна. Нинішні принципи оподаткування, з якими зараз заходять до "Арселора", "Метінвесту", поширюються і на марганцеві ГЗК групи "Приват". Але до них ніхто не заходить. Тут не вибірковість законодавства, а вибірковість рішень", – підсумував Каленков.

Контекст:

1 лютого "Метінвест" повідомив про обшуки на підприємствах у Кривому Розі та заявив про тиск із боку силових структур. У компанії стверджують, що правоохоронці фактично привласнили собі функцію податкової служби, намагаючись в обхід податкового законодавства встановити додаткові податкові зобов'язання для бізнесу.

За даними СБУ, кримінальне провадження відкрито за ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу України (ухилення від сплати податків, якщо воно призвело до ненадходження до бюджету коштів в особливо великих розмірах). За версією Бюро економічної безпеки, посадовці компаній у період із 2018-го до 2020 року навмисне ухилилися від сплати податків на суму майже 18 млрд грн.

На металургійному комбінаті "АрселорМіттал Кривий Ріг" заявили, що 4 січня 2022 року Офіс генерального прокурора спільно із Шевченківським районним судом Києва заблокував кошти на рахунках компанії.

У компанії назвали кримінальне провадження проти одного з керівників компанії "прикладом політичного тиску на найбільшого іноземного інвестора". Заступник генерального директора з адміністративних питань "АрселорМіттал Кривий Ріг" Артем Філіп'єв сказав, що правоохоронці паралізували роботу гірничо-металургійного підприємства, на якому працює понад 20 тис. осіб.

17 листопада 2021 року СБУ та Офіс генерального прокурора України повідомили про підозру у службовому підробленні та навмисному ухиленні від сплати податків фінансового директора "АрселорМіттал Кривий Ріг", поінформувала пресслужба ОГПУ. За даними правоохоронців, підозрюваний із травня 2017 року до квітня 2019-го вносив неправдиві дані до декларації з рентної плати за користування надрами Валявкинського та Новокриворізького родовищ залізних руд.