"Вони мають відчути біль". Пелосі виступила за санкції проти РФ лише у разі нападу на Україну

НАТО буде у небезпеці, якщо Росія досягне успіху в Україні, заявила Пелосі

Фото: EPA
Спікерка Палати представників США Ненсі Пелосі 3 лютого на брифінгу для журналістів у Капітолії заявила, що підтримає санкції щодо Росії лише у разі нападу на Україну, і ці санкції мають бути жорсткими. Про це повідомляє The Hill.

"[Санкції проти Росії] мають бути набагато сильнішими, ніж були [раніше], тому що ми говоримо про вторгнення в країну [Україну]. Країни НАТО будуть у небезпеці, якщо Росія досягне успіху в Україні. Тож це смертельно серйозно. Вони [РФ] мають відчути біль, і її має відчути [кожний], аж до найбагатшої людини у світі [президента РФ] Володимира Путіна", – заявила вона.

Пелосі зазначила, що будь-які нові санкції проти РФ мають вводити лише у разі вторгнення Росії в Україну, а не до нього.

"Вони мають бути досить сильними, щоб бути ефективними. Їх мають ввести після і якщо вони [Росія] вторгнуться. І їх мають погодити з нашими союзниками", – додала речниця Палати представників США.

Контекст:

Навесні 2021 року Росія нарощувала війська поблизу кордону з Україною та в окупованому Криму. Наприкінці жовтня американські ЗМІ почали повідомляти, що Росія знов стягує війська до кордону з Україною.

У зв'язку із цією ескалацією США та країни ЄС останнім часом говорять про ймовірні нові санкції проти Росії. Проте держсекретар США Ентоні Блінкен вважає, що мета санкцій полягає у стримуванні російської агресії, а якщо їх ввести зараз, це стримування припиниться.

Президент США Джо Байден 25 січня 2022 року не відкидав і прямих санкцій проти лідера РФ Володимира Путіна, але тільки у разі повномасштабного вторгнення.

28 січня президент України Володимир Зеленський заявив, що Захід має вводити санкції проти Росії до початку повномасштабної війни в Україні, а не після, глава держави вважає, що санкції вже після повномасштабного вторгнення Росії – це санкції не для захисту України, а для захисту Європи.

31 січня прессекретарка Білого дому Джен Псакі повідомила, що США підготували санкції щодо низки осіб із російської еліти у разі подальших кроків Росії щодо нападу на Україну.

1 лютого спікер Державного департаменту США Нед Прайс пояснив, чому США не конкретизують, які саме санкції введуть щодо Росії у разі її подальшої агресії, та не вводять проти РФ запобіжних санкцій.