Із Євросоюзу висилають дипломатів РФ, які працюють при ЄС. Про вислання росіян оголосили також Румунія та Естонія

Із представництва РФ при ЄС висилають 19 росіян
Фото: ЕРА
5 квітня верховний представник Європейського союзу із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель анонсував вислання російських дипломатів, які працюють при ЄС. Стенограму його виступу у Страсбурзі опублікував сайт Євросоюзу.

У своєму виступі Боррель коментував вторгнення Росії в Україну й санкції, які варто ввести проти Кремля.

"Незаконні та підривні дії Росії проти інтересів і безпеки ЄС та наших держав-членів, зокрема порушення Віденської конвенції про дипломатичні зносини 1961 року, не залишать без відповіді. Саме тому сьогодні я ухвалив рішення про визнання персонами нон ґрата низки посадовців постійного представництва РФ при ЄС за діяльність, яка суперечить їхньому дипломатичному статусу", – сказав він.

"Медуза" пише, що з представництва РФ при Євросоюзі висилають 19 росіян.

5 квітня персонами нон ґрата оголосили частину російських дипломатів і в Естонії. МЗС цієї країни пише, що виїхати має 14 росіян із посольства, семеро з них – дипломати. Водночас Естонія закриває Генеральне консульство Росії в Нарві й Тарту.

10 російських дипломатів висилає і Румунія, зазначає "Медуза".

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Після масштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого з європейських країн почали активно висилати російських дипломатів, підозрюваних у шпигунстві. Зокрема, 29 березня про це оголосили в Нідерландах, Бельгії, Ірландії та Чехії.

4 квітня Німеччина оголосила про вислання з країни 40 російських дипломатів. ЗМІ писали, що персонами нон ґрата у ФРН може стати до 100 росіян.

Цього самого дня стало відомо про вислання 35 російських дипломатів із Франції.

5 квітня Італія, Данія, Іспанія та Швеція вирішили вислати загалом 73 російських дипломатів.