За підсумками візиту до Китаю Макрон закликав Європу не бути "просто послідовником Америки"

Після переговорів із главою Китаю Сі Цзіньпіном Макрон заговорив про самостійнішу позицію ЄС
Фото: ЕРА

Європі необхідно знизити оборонну залежність від США і зайняти нейтральну позицію в питанні незалежності Тайваню. Про це президент Франції Еммануель Макрон заявив в опублікованому 9 квітня інтерв'ю Politico.

За його словами, Європа останнім часом значно наростила залежність від США у сфері постачання зброї та енергоносіїв і має зосередитися на розвитку власної оборонної промисловості. Він також запропонував зменшити залежність континенту від долара США, що є "головною політичною метою як Москви, так і Пекіна", зазначає видання.

Макрон дав інтерв'ю Politico під час свого візиту до Китаю. Говорячи про дедалі більшу напругу між Пекіном і Вашингтоном навколо незалежності Тайваню, він наголосив, що Європа "потрапить у кризи, які не є нашими, що заважає їй побудувати свою стратегічну автономію".

"Парадокс полягає в тому, що, охоплені панікою, ми вважаємо себе просто послідовниками Америки. Питання, на яке європейці мають відповісти… чи в наших інтересах прискорити [кризу] на Тайвані? Ні. Гірше було б думати, що ми, європейці, маємо стати послідовниками цієї теми й узяти приклад із порядку денного США і надмірної реакції Китаю", – сказав він.

У статті зазначено, що глава Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, яка відвідувала Китай разом із Макроном, також висловилася проти застосування сили у спорі навколо Тайваню.

"Стабільність у Тайванській протоці має першорядне значення. Загроза застосування сили для зміни статус-кво неприйнятна", – цитує її видання.

Контекст:

Макрон і фон дер Ляєн прибули до Китаю 5 квітня. Візит тривав два дні. Глава КНР Сі Цзіньпін провів переговори з Макроном. Президент Франції висловив сподівання, що Китай "приведе Росію до тями", зі свого боку Сі Цзіньпін сказав, що Китай і Франція як "тверді прибічники багатополярного миру і більшої демократії в міжнародних відносинах" мають здатність і відповідальність піднятися над "розбіжностями й перешкодами".

Перед поїздкою до Китаю президентка Єврокомісії наголосила, що важлива тема зустрічей із Сі Цзіньпіном – війна в Україні.

Напередодні візиту Макрон провів телефонну розмову із президентом США Джо Байденом. Обидва лідери заявили про свою спільну готовність залучити Китай для прискорення закінчення війни в Україні й узяти участь у побудові міцного миру в регіоні, повідомили в Єлисейському палаці.

Китай від початку нападу РФ на Україну намагається дотримуватися нейтральної позиції, але прямо не засуджує дій Москви.