"За те, що Росія вже зробила". У США допустили запровадження санкцій проти РФ і без її можливого вторгнення

Є санкції, які можуть ввести наперед через те, що Росія вже зробила проти України, зазначив сенатор США Менендес
Фото: EPA
У пакеті санкцій США проти Росії є обмеження, які можуть запровадити заздалегідь, а деякі – руйнівні, "які в підсумку вб'ють російську економіку", – набудуть чинності в разі можливого вторгнення РФ до України. Про це 30 січня в інтерв'ю CNN повідомив сенатор-демократ, голова комітету з міжнародних відносин Роберт Менендес.

За його словами, є санкції, які "справді можуть запровадити заздалегідь через те, що Росія вже зробила".

Зокрема, ідеться про кібератаки на Україну, спроби підірвати український уряд зсередини, зазначив Менендес.

Водночас він запевнив, що "допомогу летальним озброєнням буде надано [Україні], незважаючи ні на що".

Основним спірним моментом у дискусіях щодо пакету економічних санкцій проти РФ залишається газопровід "Північний потік – 2", який має з'єднати РФ і ФРН дном Балтійського моря в обхід України, розповів сенатор-республіканець, член комітету з міжнародних відносин Джим Ріш.

Президент Володимир Зеленський вважає, що Захід має запроваджувати санкції проти Росії до початку можливої повномасштабної війни в Україні, а не після того. За його словами, санкції вже після повномасштабного вторгнення Росії – це санкції не на захист України, а на захист Європи.

За словами держсекретаря США Ентоні Блінкена, мета санкцій полягає у стримуванні російської агресії, а якщо їх запровадити зараз, то це стримування припиниться.

Президент США Джо Байден 25 січня не відкидав і прямих санкцій проти лідера РФ Володимира Путіна, але лише в разі повномасштабного вторгнення.

Контекст:

Навесні 2021 року Росія нарощувала війська поблизу кордону з Україною та в окупованому Криму. Наприкінці жовтня американські ЗМІ почали повідомляти, що Росія знов стягує війська до кордону з Україною.

До 28 січня, за інформацією Міноборони України, у 200-кілометровій зоні від кордону країни перебуває приблизно 112 тис. російських військових, з урахуванням флоту та авіації – орієнтовно 130 тис.

У Білому домі заявили 18 січня, що Росія може будь-якої миті розпочати вторгнення в Україну. Зокрема, у США занепокоєні через переміщення російських військ на навчання до Білорусі.

Зеленський 28 січня заявив, що ситуація на кордоні не напруженіша, ніж на початку 2021 року, а заяви західних лідерів про швидку війну шкодять українській економіці.