Захарова заявила, що тварин Скрипаля знищили, хоча вони могли стати "важливими свідками"

Марія Захарова: Тварини могли стати важливим доказом у справі про отруєння хімічною речовиною
Фото: Мария Захарова / Facebook

Спікер МЗС РФ Марія Захарова заявила, що тварин екс-полковника ГРУ Сергія Скрипаля могли кремувати, аби приховати докази.

Знищення двох морських свинок і кота колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля, про яких повідомила британська преса, може свідчити про спробу британської влади приховати докази. Таку думку висловила у Facebook речниця міністерства закордонних справ (МЗС) РФ Марія Захарова.

"Це тільки на перший погляд привід для чергової порції жартів – "прибрали важливих свідків". А насправді це дійсно важливі свідки, якщо йдеться про хімічну отруйну речовину, яку, за цілою низкою версій, могли застосувати в будинку Скрипаля", – заявила вона.

Спікер МЗС зауважила, що тварин не могли не помітити під час обшуку.

"Але і це ще не все. За даними видання, і морських свинок, і кота кремували. Іншими словами, знищили, хоча тварини могли стати важливим доказом у справі про отруєння хімічною речовиною", – розповіла Захарова.

Як стверджує представник російського МЗС, телекомпанія BBC знала про тварин у будинку Скрипаля, але приховала цю інформацію.

"Я не роблю жодних висновків. І, можливо, це просто збіг. Але досліди з нервово-паралітичним газом у Портон-Дауні ставили саме на морських свинках (за 40 років у лабораторії ці дослідження проводили на 3400 цих тварин)", – підсумувала вона.

З'ясувати стан двох котів і двох морських свинок Скрипаля у МЗС Великобританії вимагало посольство РФ у Лондоні. 5 квітня газета The Mirror повідомила, посилаючись на джерела, що дві морські свинки Скрипаля загинули від зневоднення, а його чорного перського кота на кличку Неш ван Дрейк приспали.

4 березня 66-річного Скрипаля та його 33-річну доньку Юлію госпіталізували в британському Солсбері. Слідство з'ясувало, що під час замаху використали розроблений у Росії нервово-паралітичний агент "Новачок".

22 березня прем'єр Великобританії Тереза Мей, пославшись на результати експертизи, повідомила канцлеру ФРН Ангелі Меркель і президентові Франції Еммануелю Макрону, що агент виготовили в Росії.

Після цього приблизно 30 країн світу вирішило депортувати російських дипломатів. Кремль удався до симетричних заходів.

Захарова заявляла, що агента "Новачок" ніколи не розробляли у РФ. За її словами, його могли створити у країнах Заходу колишні радянські вчені. Президент РФ Володимир Путін стверджував, що такі речовини здатні виготовляти приблизно 20 країн світу.

3 квітня директор лабораторії оборонної науки та техніки Портон-Даун Гері Ейткенгед визнав, що експерти не змогли визначити, де було створено отруту, якою отруїли Скрипаля. Він зазначив, що для встановлення походження речовини необхідні матеріали, зокрема дані розвідки, до яких є доступ тільки в уряду.