Законопроєкт про допомогу Україні не пройшов процедурне голосування у Сенаті США

Законопроєкт про допомогу Україні заблокували у Сенаті США
Фото: depositphotos.com (ілюстративне)

Законопроєкт про виділення додаткових коштів на забезпечення національної безпеки, який, крім іншого, передбачає надання допомоги Україні, 6 грудня не пройшов процедурне голосування в Сенаті США. Про це написало Reuters.

Зазначають, що документ заблокували у Сенаті, оскільки представники Республіканської партії наполягали на посиленні заходів щодо контролю міграції на кордоні США з Мексикою.

Як зауважило Reuters, законопроєкт підтримало 49 сенаторів, 51 проголосував проти. Отже, документ не зміг набрати 60 голосів, необхідних у Сенаті (складається зі 100 сенаторів) для початку дебатів.

Агентство зазначило, що проти законопроєкту виступили всі республіканці у Сенаті США.

Лідер більшості в Сенаті демократ Чак Шумер також проголосував проти, щоб мати можливість внести пропозицію про перегляд рішення.

Після голосування він заявив, що це "серйозний момент, який матиме довгострокові наслідки для XXI століття", і загрожує занепадом західної демократії.

Республіканці заявили, що голосування необхідне для того, щоб довести свою позицію на користь посилення міграційної політики та контролю за південним кордоном.

Контекст:

20 жовтня президент США Джо Байден подав запит до Конгресу на додаткове фінансування на суму приблизно $106 млрд. Воно, зокрема, передбачало допомогу Україні ($61,4 млрд, найбільший пакет) й Ізраїлю ($14,3 млрд), що зазнав атаки бойовиків терористичного угруповання ХАМАС 7 жовтня, а також виділення коштів на безпеку південного кордону США.

Спікер Палати представників Майк Джонсон, зі свого боку, 30 жовтня презентував законопроєкт, що передбачає окреме виділення $14,3 млрд для Ізраїлю. Його 2 листопада підтримала Палата представників, проте 7 листопада демократи в Сенаті заблокували допомогу Ізраїлю окремо від України.

15 листопада Палата представників ухвалила тимчасовий законопроєкт, щоб уникнути шатдауну. Цього ж дня документ без фінансування України та Ізраїлю схвалив Сенат США, а 16 листопада підписав Байден.

У Пентагоні 16 листопада закликали Конгрес США якнайшвидше ухвалити законопроєкт про додаткову фінансову допомогу Україні й Ізраїлю. Директорка з бюджету президента США Байдена Шаланда Янг попередила, що у США повністю закінчаться ресурси для надання допомоги Україні до кінця календарного року, повідомило 4 грудня Bloomberg. Янг попередила конгресменів, що бездіяльність "поставить на коліна" Україну на полі бою і вже досягнуті нею успіхи опиняться під загрозою.