Запуск "Північного потоку – 2" може затягтися до травня 2022 року – Bloomberg

Запуск "Північного потоку – 2" може затягнутися, якщо регулятор використовує весь можливий час для схвалення проєкту
Фото: EPA
Запуск газопроводу "Північний потік – 2" може затягнутися на кілька місяців до 8 травня 2022 року, якщо регулятор використає весь можливий час для схвалення проєкту. Про це 3 листопада повідомило агентство Bloomberg.

Мережеве агентство Німеччини має випустити проєкт рішення про сертифікацію до 8 січня, після чого його передадуть до Єврокомісії. Експерти мають оцінити, чи відповідає газопровід ринковим правилам ЄС, які забороняють одній компанії бути одночасно і власником трубопроводу, і постачальником газу.

"Невідомо, чи захочуть чиновники прискорити процес, якщо європейські енергетичні проблеми посиляться", – зазначає Bloomberg.

У вересні понад 40 депутатів Європарламенту закликали Єврокомісію розслідувати роль "Газпрому" у рекордному зростанні цін на газ у Європі та в маніпулюванні ринком, писало Bloomberg. Вони вважають, що "Газпром" може використовувати високі ціни на газ у Європі для надання дозволу на запуск трубопроводу "Північний потік – 2" до схвалення органів регулювання Берліна та Брюсселя.

Президент Росії Володимир Путін 21 жовтня заявив, що РФ може збільшити постачання газу до Європи, але "Північним потоком – 2". Він зазначив, що РФ почне постачати газ наступного дня після того, як німецький регулятор надасть дозвіл на постачання.

Контекст:

"Північний потік – 2" має зв'язати Росію з Німеччиною дном Балтійського моря в обхід України. Його будівництво повністю завершено. 4 жовтня 2021 року "Газпром" повідомив, що почав заповнювати газом першу нитку газопроводу.

Уряди України, Польщі, Угорщини, Молдови, Румунії, Чехії, Словаччини, Латвії, Литви та Естонії вважають трубопровід загрозою для енергетичної безпеки Європи.

Адміністрація президента США Джо Байдена виступала проти будівництва газопроводу, проте наприкінці травня 2021 року глава Білого дому назвав "контрпродуктивним" із погляду відносин із Європою ведення нових санкцій проти "Північного потоку – 2", оскільки газопровід "практично закінчено".

Німеччина та США 21 липня 2021 року повідомили, що уклали угоду щодо газопроводу "Північний потік – 2". Німеччина обіцяла, що застосує національні санкції проти Росії та закличе до ефективних заходів ЄС, якщо РФ і далі використовуватиме газ як інструмент тиску на інші країни або "здійснить подальші агресивні дії проти України".

Вищий земельний суд німецького Дюссельдорфа 25 серпня цього року зобов'язав оператора газопроводу бути незалежним від "Газпрому" та дотримуватись європейського законодавства. Гендиректор компанії "Оператор ГТС України" (ОГТСУ) Сергій Макогон заявляв, що це "саме те, на чому наполягає Україна".

В ОГТСУ повідомили, що Nord Stream 2 AG, якою на 100% володіє російський "Газпром", 8 вересня подала заявку на сертифікацію як незалежного оператора системи передання газопроводу "Північний потік – 2" у Федеральне мережеве агентство ФРН.

До процедури сертифікації допущено державну енергетичну компанію Польщі PGNiG та її німецьке дочірнє підприємство PGNiG Supply & Trading GmbH. Заявку на приєднання до процесу 15 жовтня подала НАК "Нафтогаз України", 20 жовтня – ОГТСУ.

Цього року на ринку газу в Європі фіксують дефіцит. Станом на 20 жовтня, за даними асоціації європейських операторів газової інфраструктури Gas Infrastructure Europe, газові сховища в ЄС та Великобританії заповнено приблизно на 77,24%. У попередні роки перед опалювальним сезоном європейські сховища було заповнено приблизно на 84%, зазначало агентство Reuters.

Поштовхом до зростання цін стали результати аукціону, на якому "Газпром" відмовився бронювати додаткові потужності для транзиту через Україну, писало агентство РБК.