Заступник глави МЗС КНДР закликала Вашингтон припинити ображати "добру волю" Пхеньяна

Влада КНДР не хоче відмовлятися від ядерної зброї
Фото: EPA

Слова віце-президента США Майка Пенса про ймовірність лівійського сценарію в КНДР – "політично непристойні", зазначила заступник міністра закордонних справ Північної Кореї Чхве Сон Хі. Вона припустила, що може рекомендувати вищому керівництву країни відмовитися від підготовки зустрічі лідера КНДР Кім Чен Ина і президента США Дональда Трампа.

Пхеньян підтвердив, що може скасувати зустріч лідера КНДР Кім Чен Ина з президентом США Дональдом Трампом. Із такою заявою 24 травня виступила заступник міністра закордонних справ КНДР Чхве Сон Хі, повідомило місцеве інформаційне агентство ЦТАК.

Вона назвала "політично непристойними" слова віце-президента США Майка Пенса, який припустив можливість реалізації лівійського сценарію в Північній Кореї.

"Чи зустрінуться США з нами в залі засідань або в ядерному протистоянні, повністю залежить від рішення і поведінки Сполучених Штатів", – наголосила дипломат.

За словами Чхве Сон Хі, якщо Вашингтон "і далі ображатиме добру волю Пхеньяна і буде чіплятися за незаконні й обурливі дії", вона запропонує вищому керівництву країни переглянути можливість проведення саміту КНДР – США.

21 квітня лідер КНДР оголосив про припинення ядерних і ракетних випробувань, а також ліквідації ядерного полігону Пунгері.

27 квітня в демілітаризованому селищі Пханмунджом Кім Чен Ин і президент Південної Кореї Мун Чже Ін оголосили про намір офіційно завершити Корейську війну і підписали декларацію про денуклеаризацію Корейського півострова.

16 травня влада КНДР заявила, що припиняє переговори з Південною Кореєю через військово-повітряні навчання Max Thunder, які Сеул проводить разом із Вашингтоном.

Того ж дня глава МЗС Північної Кореї Кім Кі Гван заявив про можливе скасування зустрічі Кім Чен Ина з Трампом. За словами дипломата, американські представники хочуть, щоб КНДР ліквідувала свою ядерну зброю, а для Пхеньяна це неприйнятна умова.

Президент США запевнив, що не отримував офіційних повідомлень від КНДР про відмову від переговорів, які запланували на 12 червня в Сінгапурі, але визнав "велику ймовірність" зміни дати зустрічі.