Зеленський і Дуда зустрінуться в Нью-Йорку й обговорять експорт зерна в Польщу

Дуда і Зеленський зустрінуться у США
Фото: EPA

Президент України Володимир Зеленський і його польський колега Анджей Дуда зустрінуться в Нью-Йорку (США), де з 19-го до 25 вересня триватиме засідання Генеральної асамблеї ООН. Про це президент Польщі повідомив в інтерв'ю польському агентству PAP.

Гаранти двох країн обговорять тему експорту української агропродукції.

"Зокрема, ми будемо говорити про зерно. Україна має зрозуміти нашу позицію: моє завдання – дбати про наші, польські інтереси", – заявив Дуда.

Він додав, що Польща також має відстоювати свої інтереси. А продаж в Польщі української агропродукції взагалі не на її користь, запевняє Дуда. 

Президент Польщі підтримує позицію польського уряду щодо одностороннього продовження ембарго на імпорт українських продуктів, заявляв раніше глава канцелярії польського лідера Павел Шрот. 

"Дотримуючись своїх національних інтересів, Польща вирішила закрити польський ринок для українського зерна, тому що Польщі це зерно не потрібне. Це зерно дуже потрібне країнам, яким загрожує голод унаслідок потрясінь, пов'язаних із російською агресією проти України, і необхідно полегшити перекидання українського зерна через Польщу в ці країни", – сказав глава канцелярії Дуди.

Заборона на експорт української агропродукції в Польщу, Болгарію, Угорщину, Румунію та Словаччину діє до 15 вересня. Країни союзу і Єврокомісія мають ухвалити рішення, чи продовжувати її. 

Контекст:

З 2 травня до 5 червня діяла заборона на вільне постачання української пшениці, кукурудзи, ріпаку й насіння соняшнику в Польщу, Болгарію, Угорщину, Румунію та Словаччину. 5 червня її продовжили до 15 вересня. Ембарго запровадили через те, що фермери з Польщі та інших країн виходили на акції протесту. Аграрії скаржилися, що українське зерно осідає у країнах і його не експортують далі, через що різко впали закупівельні ціни на зернові.

19 липня міністри сільського господарства Польщі, Румунії, Болгарії, Угорщини та Словаччини зустрічалися у Варшаві для обговорення імпорту сільгосппродукції з України. Вони вважають, що ембарго на ввезення продукції з України необхідно продовжити до кінця року.

Зеленський 22 серпня під час зустрічі з главою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн наголосив на важливості повного відновлення експорту української агропродукції з 15 вересня. 6 вересня у зверненні до учасників саміту "Ініціативи трьох морів" він заявив, що "будь-які обмеження проти українського експорту зараз – це масштабування тих руйнувань, яких завдають російські терористи". Зеленський звернувся до президентів Румунії, Словаччини, Польщі, Угорщини та Молдови, а також до віцепрем'єр-міністра Болгарії, закликавши їх "не робити України мішенню в економічному чи політичному сенсі".

За словами заступника міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тараса Качки, у разі продовження заборони на експорт зерна чи запровадження нових обмежень Україна звернеться з позовом до Світової організації торгівлі проти Польщі та ЄС.

Польща відмовляється знімати заборону на експорт українського зерна, 12 вересня заявив польський прем'єр-міністр Матеуш Моравецький. Він наголосив, що позиція ЄС не змінить рішення Варшави. Глава Кабміну України Денис Шмигаль назвав заборону Польщі на експорт українського зерна "політичним популізмом" і підтвердив, що Київ звернеться до арбітражу СОТ.

Водночас Національні збори Болгарії 14 вересня проголосували за скасування заборони на імпорт українських зернових.