Жителям ОРДЛО дозволили голосувати онлайн на виборах у Держдуму РФ

ЦВК РФ дозволив тим, хто набув громадянства у спрощеному порядку, проголосувати на виборах у Держдуму
Фото: depositphotos.com
Жителям тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей, які мають російські паспорти, дозволили проголосувати на виборах у Держдуму РФ в онлайн-форматі. Про це йдеться в постанові Центрвиборчкому Росії від 20 липня, пише РБК.

"На виборах депутатів Держдуми у федеральному виборчому окрузі в дистанційному електронному голосуванні має право взяти участь громадянин РФ, який не має реєстрації за місцем проживання на території РФ, який набув громадянства у спрощеному порядку відповідно до указу президента РФ від 24 квітня 2019 року №183", – наголошують у документі.

Зазначають, що жителі ОРДЛО мають бути користувачами єдиного порталу держпослуг із підтвердженим обліковим записом.

Контекст:

Секретар генради партії "Единая Россия" Андрій Турчак 10 травня заявляв, що понад пів мільйона жителів ОРДЛО, яким дали російське громадянство, зможуть брати участь у виборах до Держдуми РФ.

У міністерстві внутрішніх справ РФ на початку травня повідомляли, що понад 527 тис. жителів, які постійно живуть на територіях ОРДЛО, упродовж двох років надали російське громадянство у спрощеному порядку.

Очільник терористичної організації "ДНР" Денис Пушилін говорив, що більшість жителів окупованої його бойовиками частини Донецької області, які мають російські паспорти, не поїдуть у Росію голосувати на виборах у Держдуму, писали "Новости Донбасса" на початку квітня.

У МЗС України закликали жителів ОРДЛО не брати участі у протиправних російських плебісцитах.

Вибори в Держдуму РФ мають відбутися 19 вересня цього року, ідеться на офіційному сайті законодавчого органу Росії.

До Держдуми обирають 450 депутатів: 225 депутатів – в одномандатних виборчих округах (один округ – один депутат) і 225 депутатів – від політичних партій (у федеральному виборчому окрузі пропорційно до кількості голосів виборців, поданих за федеральні списки кандидатів).