ЗМІ показали, який вигляд наразі має Саакашвілі. За словами соратників, він важить 77 кг

Саакашвілі потребує лікування у багатопрофільній клініці, повідомили його адвокати
Фото: EPA
Телеканал Formula 9 грудня опублікував фотографії третього президента Грузії Михайла Саакашвілі, який перебуває на лікуванні у "Вівамеді".

Знімки зробили 29 серпня. Після цього здоров'я Саакашвілі погіршилося, ідеться в матеріалі. 

Адвокати колишнього президента повідомили, що його стан останніми місяцями не покращився і він потребує лікування у багатопрофільній клініці, зазначив телеканал. Захисники вимагають доправити Саакашвілі на лікування за кордон.

Грузинський медичний центр "Емпатія" 1 грудня повідомив, що у Саакашвілі зараз "понад 20 діагнозів". У політика, зокрема, виявили психоневрологічні та гастроентерологічні розлади, порушення роботи зору й опорно-рухового апарату. У нього також лихоманка "незрозумілої етіології", анорексія, швидка втрата маси тіла, біль у м'язах, суглобах і кістках.

Членкиня "Національного руху" Ека Саркеулідзе, яка майже щодня бачиться із Саакашвілі, в ефірі телеканала Pirveli також заявила, що стан його здоров'я тяжкий. Її процитував сайт Ambebi

"Людину знищено... Його вага – 77 кг, це людина до 2 м зростом. Тобто ця вага йому не відповідає, руки й ноги такі худі, що йому важко не поранитися, коли він пересувається з допоміжними засобами", розповіла Саркеулідзе.

Вона зазначила, що йому особливо складно вживати їжу. Після кожного укусу у нього набухають вени, виникають спазми, відчуття блювоти і йдуть сльози, розповіла соратниця.

Контекст:

У 2004–2013 роках Саакашвілі обіймав посаду президента Грузії два строки поспіль. Незабаром після звільнення з посади президента він покинув країну. У Грузії проти нього ухвалено кілька вироків і розслідують низку кримінальних справ.

У 2015–2016 роках Саакашвілі очолював Одеську облдержадміністрацію. Із червня 2020 року Саакашвілі перебуває на посаді голови Виконавчого комітету реформ України. У нього є українське громадянство.

1 жовтня 2021 року політик повідомив, що повернувся до Грузії. Того самого дня Саакашвілі було затримано й заарештовано. Прокуратура Грузії порушила проти політика ще одну кримінальну справу за фактом незаконного перетину кордону.

За час перебування під вартою Саакашвілі двічі оголошував голодування. У травні політика перевели на обстеження до цивільної клініки "Вівамед" у Тбілісі. Мати Саакашвілі після відвідування сина у клініці того самого дня сказала, що медики виявили у нього дев'ять хвороб.

8 листопада адвокат Саакашвілі Шалва Хачапурідзе говорив, що у політика діагностували деменцію і туберкульоз, є підозри ще на десятки захворювань.

19 листопада адвокат політика Валерій Гелбахіані заявив, що експертиза виявила в організмі Саакашвілі отруйні речовини. 28 листопада інший адвокат політика, Шалва Хачапурідзе, сказав, що йдеться про сліди миш'яку.