Зурабішвілі заявила, що на виборах у Грузії перемагає проєвропейська опозиція

Зурабішвілі озвучила дані за результатами виборів
Фото: EPA

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі заявила 26 жовтня, що, за її даними, проєвропейська опозиція перемагає на виборах у парламент країни. Про це повідомляє Telegram-канал "Новости-Грузия".

Опозиція набирає 52% голосів, сказала Зурабішвілі. За її словами, ця цифра не враховує голосів діаспори, яка поки й далі голосує в низці країн.

Тим часом почесний голова керівної партії "Грузинська мрія" Бідзіна Іванішвілі оголосив про перемогу керівної партії "Грузинська мрія". Про це заявили прем'єр-міністр Іраклій Кобахідзе й інші лідери партії. Над офісом "Грузинської мрії" запустили салют, містом їздять машини з прапорами, повідомляє "Новости-Грузия".

Контекст:

26 жовтня відбуваються вибори в парламент Грузії. У країні – парламентська форма правління, його обирають на чотири роки. Депутати балотуються лише за пропорційною системою. Для формування парламентської більшості потрібно не менше ніж 76 мандатів, для конституційної більшості – 113 місць.

Для участі у виборах зареєстровано 19 політичних груп. Основними претендентами є керівна "Грузинська мрія" (перебуває при владі із 2012 року, об'єднує політичний рух "Сила народу"), "Єдність заради порятунку Грузії" (до нього входять "Національний рух", "Стратегія Агмашенебелі" та ще низка рухів), "Коаліція за зміни", альянс "Сильна Грузія" і коаліція "За Грузію" на чолі з колишнім прем'єр-міністром від "Грузинської мрії" Георгієм Гахарією.