Зустріч Путіна і Байдена. Білий дім назвав теми розмови

Зустріч Байдена і Путіна відбудеться 16 червня
Фото: EPA

Президент США Джо Байден на зустрічі в Женеві планує обговорити з лідером Росії Володимиром Путіним безпеку в кіберпросторі та примусове приземлення літака Ryanair у Мінську. Про це йдеться у стенограмі брифінгу для преси одного зі старших чиновників адміністрації Білого дому від 15 червня (його ім'я не вказано).

Представник Білого дому не відкинув, що під час переговорів лідери США та РФ можуть вирішити повернути висланих послів: "Це можливо. Я не стану це підтверджувати доти, доки двоє президентів не проведуть зустріч".

Він додав, що однією з важливих тем зустрічі стане безпека кіберпростору. Байден і Путін обговорять широке коло питань щодо цієї теми.

"Президент дасть чітко зрозуміти, що якщо ми побачимо значні вияви активності в кіберпросторі, як це було із SolarWinds, то він відповість так само, як ми відповіли із SolarWinds", – додав чиновник.

Посадовець також зазначив, що Байден і Путін обговорять безпеку у сфері озброєнь і контроль над ними.

"До 2026 року спливає строк дії нового СНО (договір про стратегічні наступальні озброєння.  – "ГОРДОН"). І більша частина питання, на яке двоє президентів спробують відповісти під час цих переговорів, полягає в тому, що буде після нового СНО", – додав представник адміністрації.

Байден під час переговорів торкнеться інциденту із примусовим приземленням білоруською владою літака Ryanair у Мінську.

"Він уже публічно заявив, що вважає це обурливим актом повітряного піратства й абсолютно несумісним із міжнародними нормами та верховенством закону. Не думаю, що ви почуєте щось суперечливе. Я не хочу говорити те, що він збирається сказати Путіну", – сказав чиновник.

Водночас представник Білого дому зазначив, що від зустрічі Байдена з Путіним не очікують значних результатів.

Контекст:

Байден і Путін зустрінуться в Женеві 16 червня на віллі XVIII століття, обгородженій барикадами і колючим дротом. У Білому домі заявляли, що саміт Байдена і Путіна – не подарунок Росії і що президент США не має наміру йти на поступки главі Кремля. Путін зазначив, що не очікує "нічого проривного" від зустрічі з Байденом.

У Кремлі повідомляли, що Путін і Байден під час зустрічі обговорять актуальні питання міжнародного порядку денного, "зокрема боротьбу з пандемією коронавірусу й урегулювання регіональних конфліктів".

Коментуючи зустріч із президентом РФ, у Білому домі заявляли, що Байдену важливо сісти з Путіним "віч-на-віч", щоб "чітко визначити, якими є наші позиції, щоб зрозуміти, які його позиції", а також "спробувати врегулювати розбіжності та визначити сфери, у яких ми можемо добитися прогресу".

Прессекретарка Білого дому Джен Псакі розповідала, що на зустрічі Байден планує говорити з Путіним про ситуацію в Україні та Білорусі.

Байден запропонував Путіну зустрітися на найвищому рівні "для обговорення всього спектра питань, що стоять перед США та Росією", під час телефонної розмови 13 квітня на тлі ескалації ситуації на Донбасі. Байден підкреслив "незмінну підтримку Сполученими Штатами суверенітету і територіальної цілісності України", висловив занепокоєність нарощуванням військової присутності Росії на кордоні з Україною і в окупованому Криму.