Хмара: Не готові вийти на третій Майдан, втомилися?! А я ні! Мені 80 років і я не втомився!

Степан Хмара: Мене колотить, коли дивлюся на злодійство і зраду у владі! Колотить, коли бачу, як знищують державу, якій я віддав усе життя. Складне життя, безрадісне
Фото: Олександр Синиця / УНІАН

Сьогодні виповнюється 80 років українському дисидентові і в'язневі радянських таборів, народному депутату кількох скликань Степану Хмарі. В інтерв'ю "ГОРДОН" ювіляр розповів про допит у СБУ, про те, як кремлівські агенти знищували аеромобільні війська України, як у Верховній Раді мало не освистали прем'єр-міністра Великобританії Маргарет Тетчер і про те, як київські спезпризначенці пустили отруйний газ і виламували двері в готельний номер Хмари, щоб доправити його в Лук'янівське СІЗО.

Посеред інтерв'ю до нашого столика в невеликому кафе на Лівому березі Києва раптово підійшов юнак і звернувся до мого співрозмовника: "Почув вашу розмову, ви такий мудрий! Я почав цікавитися політикою тільки тоді, коли цей ось Майдан відбувся, у мене просто все закипіло всередині. Скажіть, ну за кого голосувати?".

З огляду на все, хлопець не знав, до кого звертався, але уважно слухав нашу двогодинну розмову зі Степаном Хмарою – українським політиком, дисидентом і правозахисником, котрий сім років відсидів за "антирадянську агітацію та пропаганду" на Уралі в таборах для політв'язнів. Хмару тричі обирали до Верховної Ради, але найбільш важливим і стержневим він уважає перше скликання, на якому, незважаючи на опір комуністичної більшості, ухвалили Декларацію про державний суверенітет, а за рік, 24 серпня 1991 року, Акт проголошення незалежності України.

В інтерв'ю виданню "ГОРДОН" Степан Хмара розповів, коли саме у Верховній Раді почалася корупція і скуповування голосів, навіщо ходить на суди над бійцями добровольчих батальйонів, чому не вірить у другий строк президента Петра Порошенка і чому вважає нинішню політеліту України "пігмеями, які знищують державу".

Мій досвід не потрібен ні главі держави, ні нардепам. Вони пігмеї, які по-хамськи ставляться до тих, хто закладав основи української незалежності

– Як святкуватимете 80-й день народження?

– Ніяк. Скептично ставлюся до днів народження. Не вважаю їх приводом для святкування. Тим паче 80-річчя, чому тут радіти? (Сміється). Хочу просто зустрітися з людьми. 15 жовтня запрошую всіх охочих до Київського міського будинку вчителя о 16.00. Зустрінемося, поговоримо про життя-буття.

– Чекаєте на офіційне привітання від президента Порошенка?

– Ні, хоча навіть за часів Януковича мені завжди надсилали запрошення на різні державні vip-заходи. Правда, я не ходив. Протягом останніх трьох із половиною років мене жодного разу на жодний офіційний захід не запросили.

– Із чим ви це пов'язуєте?

– Із безкультур'ям і нікчемністю тих, хто сьогодні на чолі держави.

– Можливо, вас не запрошують тому, що ви дуже безсторонньо відгукуєтеся особисто про президента?

– Я знаю собі ціну. І знаю, що вдалося зробити, а що – ні. Мій життєвий і політичний досвід, думаю, не завадив би ні главі держави, ні народним депутатам. Але їм це не потрібно. Вони просто пігмеї, які по-хамськи ставляться до тих, хто боровся і закладав основи нової української незалежності в 1990–1991 роках.

Я був запрошений на інавгурацію президента в червні 2014 року. Підійшов до Порошенка: "Петре Олексійовичу, якщо знадобиться залучити мене до чогось корисного – завжди готовий". Він відповів: "Ну, добре". І на цьому все. Таке ставлення не тільки до мене. Я був шокований, коли минулого року скасували урочисте засідання Верховної Ради на честь 25-річчя із дня проголошення незалежності України, куди мали запросити всіх депутатів першого скликання, хто ще залишився живим. Але засідання скасували, це ганьба!

– Ну, по-перше, була важка і нервова літня сесія. По-друге, у серпні всі нардепи по закордонах, їх не збереш навіть на урочисте засідання.

– Це не депутати вирішують, а Банкова.

СБУ викликала мене на допит. Думаю, це був "привіт" зверху. Дурники. Думають, що мене можна цим налякати

– 27 квітня 2016-го вас викликали на допит СБУ. Чим це закінчилося?

– Нічим! (Сміється). Або СБУ не знає своїх обов'язків, або там сидять ідіоти-непрофесіонали. СБУ заарештувала якогось Корсунського і так незграбно це зробила, що раптом вирішила і мене допитати: чи не знаю я, випадково, ватажків "ЛНР". Я їм сказав: "На якій підставі ви ставите мені такі абсурдні запитання?! Що, є якісь оперативні дані?". Вони нічого відповісти не змогли, розгубилися.

Довідка "ГОРДОН". Сергій Корсунський – колишній командир бойовиків "ЛНР", один зі свідків у справі екс-голови фракції Партії регіонів Олександра Єфремова. У 2014 році брав участь у захопленні проросійськими бойовиками частини території Луганської області. 3 лютого 2016 року його затримала СБУ в Полтавській області. 10 жовтня 2016 року Троїцький районний суд Луганської області звільнив Корсунського від кримінальної відповідальності за визнання провини і співпрацю із правоохоронними органами.

– Але чому саме вас вирішили допитати?

– Думаю, це був "привіт" зверху. Я виходив на пікет перед центральною будівлею СБУ на захист Краснова. Ось вони в помсту вирішили мене допитати. Дурники. Думають, що мене можна цим налякати. У підсумку я над ними так сміявся, що вони самі не раді були, що мене викликали на допит.

– Не раз бачила вас на судах над бійцями добровольчих батальйонів. Чому ви туди ходите?

– Пам'ятаєте справу Краснова? Я доклав максимум зусиль, щоб його хоча б із СІЗО випустили. Я їм попуску не давав, тому що СБУ, Генеральна військова прокуратури – покидьки, які фальсифікують кримінальні справи!

Довідка "ГОРДОН". Станіслав Краснов, голова громадянського корпусу "Азов–Крим". Затриманий у лютому 2016-го співробітниками СБУ за підозрою в незаконному зберіганні зброї та вибухівки. Також його обвинуватили в тому, що він із 2014 року працює на спецслужби РФ. Пізніше представники СБУ висунули йому підозру у причетності до тероризму і державній зраді. Останнє суд не взяв до розгляду. Колишній командир полку "Азов" Андрій Білецький заявив, що Краснов мав контакти з російськими агентами, але вони відбувалися за завданням української зовнішньої розвідки. Краснов вийшов із СІЗО 23 вересня 2016 року.