Кулеба: У новому уряді України всі розуміють: мир із Росією можливий лише після повернення Криму

Кулеба: Куди ми вступатимемо  у ЄС у його нинішньому або вже новому вигляді не має значення. Важливою є побудова в Україні цивілізованої європейської держави, пов'язаної з іншим Заходом
Фото: Офіс віцепрем'єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції / Facebook

Чому вступ України в НАТО залежить не так від упровадження стандартів усередині країни, як від політичного рішення основних членів Північноатлантичного альянсу; чому ні західні інвестиції, ні політико-військові союзи не є гарантією безпеки держави; чому "формула Штайнмаєра" – "лише перемовний маневр, а значення матиме новий "закон про особливий статус", який має ухвалити Верховна Рада; чому українцям критично важливо масово вивчати англійську мову і що ще в 1970-х найбільше вразило ексдержсекретаря США, колишнього радника з нацбезпеки й лауреата Нобелівської премії миру Генрі Кіссінджера під час його візиту до Києва. Про це та інше в інтерв'ю "ГОРДОН" розповів віцепрем'єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба.

Вступ України в НАТО завжди був і буде політичним рішенням

– Дмитре, навіщо у принципі потрібна окрема посада віцепрем'єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції?

– Щиро сподіваюся, що коли-небудь ця посада у принципі не знадобиться, тому що всі органи влади ефективно працюватимуть над інтеграцією і без підтримки віцепрем'єра. Ще більше сподіваюся, що це трапиться за мене.

– Хіба ваші функції не МЗС України зобов'язане виконувати? Ви дублюєте одне одного.

– Ні, Міністерство закордонних справ узагалі не виконує функцій координації інтеграції. Європейська та євроатлантична інтеграція – це завдання не зовнішньої, а внутрішньої політики, оскільки передбачає систему змін усередині країни. Змін, які треба впроваджувати відповідно до певних стандартів. Плюс проводити перемовини з нашими партнерами в ЄС і НАТО, щоб вони все ширше відчиняли Україні двері.

У нас із МЗС чіткий розподіл завдань. Поясню на простому прикладі. Інтеграція України в цифровий ринок Євросоюзу або розширення торговельних можливостей ЄС – цю роботу забезпечує віцепрем'єр. А ось продовження санкцій Євросоюзу стосовно Росії – цю роботу забезпечує МЗС, оскільки це стосується не інтеграції України, а позиції самого ЄС щодо Росії, це вже питання міжнародної політики. Усе, що стосується внутрішніх і зовнішніх зусиль України щодо інтеграції, – це моє.