"Нафтогаз" переміг "Газпром". Що вирішив Стокгольмський арбітраж і як на це відреагували у світі

Стокгольмський арбітраж скасував умову "бери або плати", на якій наполягав "Газпром"
Фото: ЕРА

31 травня Стокгольмський арбітраж ухвалив перше рішення за позовом "Газпрому" до "Нафтогазу", у якому відхилив основні вимоги російської компанії та назвав принцип "бери або плати" несправедливим. "ГОРДОН" розібрався, що означає це рішення для Києва та Москви, як на нього відреагували у світі та що буде далі.

У чому полягала суперечка між "Нафтогазом" і "Газпромом"?

Розгляд між "Газпромом" і "Нафтогазом" в Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма (Стокгольмському арбітражі) почався ще 2014 року. Компанії судяться через контракти на постачання газу і його транзит через територію України з 2009 року. Слухання за позовом "Газпрому" завершилися у грудні 2016 року.

Вимоги "Газпрому" до "Нафтогазу" становили понад $37 млрд. Ця сума охоплює оплату заборгованості за газ, поставлений у травні–червні 2014 року, оплату за зобов'язанням "бери або плати" за 2012–2016 роки, а також пеню за прострочення оплати.

Принцип "бери або плати" з'явився в контракті між українською та російською компаніями 2009 року. Він полягає в тому, що Україна зобов'язана щороку купувати певний обсяг російського газу (52 млрд м3) і платити за цей обсяг навіть у разі недобирання. "Нафтогаз" називав цю формулу не ринковою, неправомірною та недійсною і задовольняти вимоги "Газпрому" відмовлявся.

Що вирішив суд?

31 травня "Нафтогаз України" повідомив, що арбітраж ухвалив рішення на користь української компанії.

За словами заступника міністра закордонних справ України Олени Зеркаль, Стокгольмський арбітраж не тільки повністю скасував принцип "бери або плати", а також скасував заборону на реекспорт купленого у РФ газу й дозволив переглянути ціну на газ для України, починаючи з 2014 року.

"Основне рішення суду: принцип не був ринковим. А отже, Україна нічого не має платити "Газпрому". Суд не ухвалює рішення, чому українська влада підписала такий договір. Це не справа суду. Він лише визнав претензії "Газпрому" економічно необґрунтованими", – підкреслив інвестбанкір Сергій Фурса у своїй статті для "Еспресо".

Фурса також зазначив, що, попри рішення арбітражу, у "Нафтогазу" все ще залишається борг перед "Газпромом" за поставлений газ. Він становить понад $2 млрд, одначе після рішення суду сума може знизитися до $0,5–1,1 млрд.

У "Газпромі" закликають дочекатися на остаточне рішення арбітражу. Фото: ЕРА

Відтепер судові розгляди між "Нафтогазом" і "Газпромом" закінчені?

Ні. По-перше, рішення арбітражу від 31 травня ще не останнє. Ще до його публікації "Нафтогаз" повідомляв, що в рішенні міститься "оцінка судом всіх юридичних і фактичних питань". Однак у ньому немає "окремих елементів і розрахунку розміру вимог сторін, задоволених трибуналом". Тобто розмір компенсацій визначать пізніше, орієнтовно – наприкінці липня.

Водночас у "Газпрому" ще буде можливість оскаржити остаточне рішення арбітражу в інших шведських судах.

Але навіть після цього розгляди не припиняться, оскільки паралельно у Стокгольмському арбітражі розглядають іще один позов, поданий "Нафтогазом" "Газпрому". У ньому українська сторона домагається компенсації приблизно $12 млрд: стільки становили втрати України від виконання контракту з "Газпромом" і оплати газу за неринковою ціною (з 2009 року). За цим позовом жодних рішень поки що не ухвалювали.

Як відреагували на це рішення в Україні та Росії?

Українська влада рішення арбітражу назвала великим успіхом.

"Чиста перемога України та європейських правил над енергетичною агресією РФ і монополізмом "Газпрому". Договорняки більше не діють. Тільки європейські правила!" – написав міністр закордонних справ України Павло Клімкін у Twitter.

"Рішення трибуналу дає право "Нафтогазу" вимагати зниження ціни на газ за контрактом із "Газпромом" відповідно до умов ринку. Отже, вартість газу визначатиметься не Кремлем, а виключно прозорим і вільним ринком. Це – важливий крок на шляху до енергетичної безпеки. Москва вперше втрачає можливість використовувати газ як зброю політичного тиску й шантажу", – підкреслив у Facebook президент України Петро Порошенко.

Глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв у своєму Facebook написав: "We did it" ("Ми зробили це") і доклав пісню Queen – We are the champions.

"Газпром", у свою чергу, назвав рішення арбітражу проміжним. Заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв сказав журналістам, що "у футболі важливі голи, а не короткострокове володіння м'ячем".

Заступник начальника юридичного департаменту "Газпрому" Сергій Коваль зазначив, що рішення арбітражу "не містить жодних конкретних цифр". "Зате там є літери", – сказав у відповідь один із співробітників "Нафтогазу" агентству "Інтерфакс-Україна".

Глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв. Фото: ЕРА

Що кажуть експерти та журналісти?

Професор Факультету права Лондонського міського університету Алан Райлі в інтерв'ю "BBC Україна" зазначив, що рішення арбітражу може вплинути не тільки на Україну.

"Багато центрально- та східноєвропейських країн уклали такі договори й мають борги перед "Газпромом" через умову "бери або плати". Дуже цікаво буде з'ясувати, наскільки це законно", – сказав він.

Аналітик Raiffaisenbank Андрій Поліщук прокоментував рішення арбітражу агентству РБК і підкреслив, що "Газпром" у будь-якому разі не виплачуватиме компенсації "Нафтогазу". На його думку, суми "занадто великі, щоб їх виплачувати", тому шведський суд тільки дає надію на відновлення поставок газу в Україну на нових ринкових умовах.

Партнер консалтингової фірми RusEnergy в Москві Михайло Крутіхін розповів "Німецькій хвилі", що за останні чотири роки європейські покупці російського газу в 70% випадках домагалися від "Газпрому" перегляду умов контракту. У випадку з "Нафтогазом" вирішити питання в досудовому порядку не вдалося з політичних причин.

"Газпром" був у ролі політичного знаряддя Кремля, а не в ролі нормальної комерційної компанії. У підсумку "Газпром" фактично сам закрив для себе цей ринок і втратив можливість отримати хоча б якісь гроші від реалізації газу в Україну", – уважає Крутіхін.

Статті про рішення Стокгольмського арбітражу опублікували багато світових ЗМІ.

Шведська редакція The Local випустила новину із заголовком "Україна святкує газову перемогу над Росією у Стокгольмському суді". Міжнародне агентство Reuters назвало матеріал так: "Нафтогаз" заявляє, що виграє у "Газпрому".

Британська газета The Financial Times опублікувала новину "Стокгольмський арбітражний суд, схоже, вручить Україні перемогу над "Газпромом", а видання The American Interest написало, що "Газпром" програє судову баталію з Україною".