Ситника обвинуватили в розголошенні держтаємниці, Луценка – у незаконному збагаченні. Чому НАБУ завело справу на Луценка, а ГПУ – на Ситника. Подробиці

Ситник і Луценка "обмінялися" кримінальними провадженнями
Фото: Володимир Гонтар / УНІАН

Національне антикорупційне бюро і Генпрокуратура України "обмінялися" кримінальними провадженнями: ГПУ відкрила справу проти директора НАБУ Артема Ситника, антикорупційне бюро – проти генпрокурора Юрія Луценка. "ГОРДОН" коротко розповідає, у чому суть претензій до керівників правоохоронних органів.

Справа проти Ситника

16 листопада видання INSIDER із посиланням на джерело в Генпрокуратурі повідомило, що стосовно директора НАБУ Артема Ситника відкрито кримінальне провадження за підозрою в розголошенні державної таємниці. Прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган заявила "Українській правді", що справу порушено за зверненням народного депутата з фракції "Народний фронт" Олени Масоріної та Ірини Німець, дружини колишнього військового прокурора сил АТО Костянтина Кулика, якого НАБУ підозрює у незаконному збагаченні.

Масоріна стверджує, що Ситник влітку 2017 року дав групі журналістів неофіційне інтерв'ю, під час якого розкрив обставини і подробиці досудового розслідування у низці резонансних кримінальних проваджень. Запис імовірної розмови Ситника з журналістами 13 листопада оприлюднив сайт "Обозреватель". На ньому чоловік, із голосом, схожим на голос директора НАБУ, зачитує фрагмент стенограми телефонної розмови Німець із подругою:

– ...мене дістали, чесно, Оксано. Телефони постійно всі прослуховують, їздять за мною. Що вони хочуть у мені побачити? Я не знаю що. Що вони там шукають, ці дебіли, на цьому? Уже просто за...бали, чесно, ці допити! Ось зараз, із хвилини на хвилину, може бути обшук.

– Так а ти тут до чого?!

– Ну, вони з мене мільйонерку зробили. Тепер шукають, де я взяла свої мільйони.

– Ти їм скажи, що заробила іншим шляхом. Скажи, що цей шлях не заборонений.

– Вони не вірять. А якщо мені подарували, я повинна була заплатити податок із подарунка.

– Натурою?!

– Податок із подарунка. За це теж сплачують. Якщо навіть насмоктала, усе одно плати податок. Тому як воно для нас усіх закінчиться, дуже складно вгадати.

Колега Масоріної по фракції Антон Геращенко 15 листопада писав у Facebook, що якщо на записі дійсно голос Ситника, то його має бути притягнуто до кримінальної відповідальності за ст. 328, 365 і 387 Кримінального кодексу України за розголошення матеріалів прослуховування телефону без дотримання встановленої законом процедури, перевищення службових повноважень, які було виявлено в оприлюдненні матеріалів прослуховування телефону стороннім особам та розголошенні даних досудового слідства для власних PR-інтересів".

У Генпрокуратурі вважають, що Ситник розголосив державну таємницю. Фото: The National Anti-Corruption Bureau of Ukraine / Flickr

За даними "Української правди", відомості за фактом розголошення інформації, що може становити державну таємницю, занесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 16 листопада.

Сам Ситник цих обвинувачень поки не коментував. За наявною інформацією, він перебуває у відрядженні в Португалії.

Справа проти Луценка

17 листопада спікер Національного антикорупційного бюро Світлана Оліфіра повідомила, що 30 жовтня за приписом суду НАБУ відкрило кримінальне провадження за фактом імовірного незаконного збагачення генпрокурора Юрія Луценка. За її словами, у цій справі нікого про підозру поки не повідомляли. Жодних інших деталей про кримінальне провадження вона не навела.

Сам Луценко на брифінгу сказав, що провадження відкрили через те, що він не вніс до декларації інформацію про купівлю двох паркувальних місць його сином.

"Луценко і його дружина не повинні показувати в декларації два паркомісця, які придбав мій син, який має 28 років і проживає окремо від нашої сім'ї. Жодним законом не передбачено показувати в моїй декларації його витрати або операції, що підлягають декларуванню", – сказав генпрокурор.

Водночас колишній заступник генпрокурора України Ренат Кузьмін заявив, що провадження відкрито за його заявою.

"Я не здивований, що власник золотої лопати, якого прокуратура обвинувачує в розкраданні 1,2 млн грн державних коштів і який ховається на території Росії, написав на мене заяву. Це логічно, з його погляду. Нелогічно говорити про склад злочину", – зазначив на брифінгу Юрій Луценко.

НАБУ відкрило кримінальне провадження за фактом імовірного незаконного збагачення Луценка. Фото: EPA

У НАБУ виданню INSIDER підкреслили, що Кузьмін "закидує" відомство такими зверненнями, і, коли йому відмовляють, подає позов до суду, який і зобов'язує бюро почати провадження.

Причини і наслідки

Голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін 14 листопада, ще до того, як проти Ситника Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження, в ефірі телеканала ZIK висловив думку, що атаку на Національне антикорупційне бюро почали після затримання сина міністра внутрішніх справ Олександра Авакова.

"Усі ці неадекватні заяви і потоки брехні на антикорупційне бюро почали литися особливо сильно після однієї простої події – затримання сина Арсена Авакова. Після цієї події "Народний фронт" консолідувався, і всі їхні медіамайданчики, усі їхні спікери почали звинувачувати антикорупційне бюро в усіх можливих і неможливих гріхах", – так він прокоментував конфлікт НАБУ та Нацагентства з питань запобігання корупції.

Народний депутат від Блоку Порошенка Сергій Лещенко впевнений, що "старі корупційні еліти" атакують НАБУ, оскільки бюро "займається розслідуваннями без огляду на прізвища, посади та партійну належність". "Що ближче до виборів, то сильнішими будуть нападки на НАБУ. Для Порошенка небезпечно входити у виборчу кампанію, не контролюючи бюро. У нього просто не буде гарантій, що під час передвиборчих перегонів НАБУ не відкриє чергової справи проти когось із високопоставлених корупціонерів. А це може негативно позначитися на всій його виборчій кампанії", – заявив він у коментарі виданню "ГОРДОН".

Лариса Сарган висловила надію, що крапку в протистоянні відомств поставить Верховна Рада. Про причини конфлікту вона не сказала, але натякнула, що його ініціатор – антикорупційне бюро.

"Наскільки я знаю, була пропозиція від народних депутатів скликати спільне засідання двох комітетів – із правоохоронної діяльності та антикорупційний комітет. щоб за участю керівників усіх правоохоронних органів з'ясувати ситуацію, яка склалася. Хотілося б, щоб у цьому розібралися народні депутати і, нарешті, поставили крапку у війні, оголошеній одним правоохоронним органом проти інших", – зазначила вона, додавши, що таке протистояння "призводить до дестабілізації в країні".

Минулого року НАБУ і Генпрокуратура вже конфліктували: ГПУ тоді провела обшук в офісі бюро, обвинувативши детективів у проведенні незаконних слідчих дій, і затримала двох співробітників антикорупційного відомства. І Луценко, і Ситник тоді говорили, що жодного протистояння між правоохоронними органами немає.

Торішній конфлікт НАБУ і ГПУ нічим не закінчився. Фото: Володимир Гонтар / УНІАН