Джемілєв: Репресивний апарат Росії жорсткіший за радянський. Там давали три роки, а зараз – 15–18 років

Мустафа Джемілєв: Окупаційний режим може триматися лише на страху

Фото: Ян Доброносов / Gordonua.com
Російська окупаційна влада діє у Криму набагато жорсткіше, ніж свого часу діяла радянська. Про це 3 лютого в ефірі токшоу "ГОРДОН" на YouTube-каналі "Дмитрий Гордон" сказав дисидент, народний депутат України від "Європейської солідарності", голова Меджлісу кримськотатарського народу (1991–2013) Мустафа Джемілєв.

"Репресивний апарат жорстокіший, ніж радянський. Я радянську репресивну машину добре знаю. У мене сім судимостей, переважно за статтею "поширення свідомо неправдивих вигадок, які ганьблять радянський державний і громадський лад". Там верхівка [тримання під вартою] була три роки. А зараз за якісь слова, сказані у мечеті та записані ФСБ, дають 15–18 років. Це просто не по-людськи, але це відбувається", – розповів Джемілєв.

78-річний політик додав, що у Криму репресують не лише кримських татар, які мають проукраїнську позицію, але всіх, хто у тій чи іншій формі висловлюється проти окупації.

"Мені часто ставлять запитання, що можна зробити для захисту прав людей в окупованому Криму. Я кажу: нічого, поки Криму не звільнять. Звичайно, якби не було численних резолюцій ООН, ОБСЄ, Amnesty International, можливо, масштаби репресій були б значно більшими. Воно якось трохи стримує. Але повністю позбутися цих репресій, щоб там були мир і демократія... Не буде цього, тому що окупаційний режим може триматися тільки на страху", – резюмував Джемілєв.

Відео: Дмитрий Гордон / YouTube

Контекст:

Росія окупувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу. Наразі між материковою Україною та Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.

Після окупації, за даними правозахисників міжнародної організації Human Rights Watch, ситуація з правами людини у Криму значно погіршилася. Під різними приводами, зокрема боротьби з екстремізмом, влада переслідує людей, які наважуються відкрито критикувати дії Росії на півострові, особливо кримських татар.

У грудні 2021 року уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що у в'язницях Росії та окупованого Криму перебуває 121 громадянин України, 86 із них – кримські татари.