Стандарти НАТО трохи відстали від того, як розвинулися й використовуються безпілотники під час війни

Фото: Anton Shvets / Facebook

Після того як до Румунії нещодавно залетіли два непрохані Shahed, у країні зібрали засідання представників міноборони та комітету Сенату з питань оборони. Румуни вирішували важливе питання – як змінити закони, щоб можна було легше збивати дрони.

Обговорювали приблизно таке: що їхній повітряний простір захищений НАТО (навіть винищувачі підіймали, усі діла), але входження в нього отого російського безпілотника на відстань приблизно 40 км, на період 40 хвилин можна вважати вразливістю.

Звісно, можна вважати вразливістю. Бо якщо ця фігня летить зі швидкістю хай 100 км/год – а у вас де там від кордону вже Бухарест починається, нагадайте?

Тому, кажуть вони, треба привести у відповідність законодавство. І зробити це в екстреному порядку. Міноборони Румунії вже у процесі погодження чотирьох законопроєктів на тему.

Я бачу це десь так. І зараз давайте опустимо вже ст. 5 договору про безпеку НАТО.

У вас у державі вже є затверджене законодавство й інтегрований із НАТО договір щодо дій проти літальних апаратів, які використовують повітряний простір Румунії несанкціоновано. Так, ви кажете, що це законодавство прийнято ще у 2001 році. Та й узагалі, стандарти НАТО трохи відстали від того, як швидко розвинулося й змінилося використання безпілотників під час війни. І воно все більш про повітряні судна. І є спеціальні військові процедури НАТО, бла-бла-бла…

Окей, я розумію, законодавство – це важлива штука. Але у вас у законі вже прописано, що літальним апаратом вважається будь-який апарат і пілотований, і безпілотний, і керований, і некерований. І далі, відповідно ж до закону, уже приймається рішення про попередження, супроводження, посадку чи збиття. Тобто номінально законодавство вже дозволяє х...ячити.

Окей, припустимо, що потрібно перетрясти законодавство на предмет нюансів. Типу, хто буде відповідати, якщо цей Shahed упаде на якогось фермера. Бо якщо уставу такого нема, то ніякий солдат не буде жати на кнопку, щоб не отримати по голові. Кого будуть судити за помилку, якщо зіб’ють не те, що треба, і так далі. Це все зрозуміло й логічно. Але це треба було б зробити ще на вчора, і не тільки Румунії.

Та й упевнений, що двосторонні договори між Україною, Молдовою та Румунією чудово б урегулювали питання збиття російських літунів у якійсь обговореній зоні на кордоні, якщо воно вже спромоглося залетіти так далеко.

Узагальнюючи, не розумію, чого вони там зволікають. Якщо всім НАТО вони то будуть приймати, то чекати нам до віслючої пасхи. Надія на те, що Румунія таки не буде відкладати своє нове законодавство в шухлядку, а прийме його десь так швидко, як передала обіцяний Patriot. А за ними вже підтягнуться інші зацікавлені європейські союзники.

Президентка комітету Сенату Румунії з питань оборони Ніколета Паулюк сказала, що приймати поправки до закону будуть в екстреному порядку. Типу ми вже довели передачею Patriot, що готові не відкладати відповідне законодавство до нових віників.

Тож чекаємо, що за правила для зальотних приймуть у Румунії.

Джерело: Антон Швець (Шуецький канал) / Telegram

Опубліковано з особистого дозволу автора