Румунія хоче після війни виготовляти з Україною протикорабельні ракети "Нептун"

Плани спільного виробництва ракет розраховані на післявоєнний період
Фото: mil.gov.ua

Румунія планує розвивати з Україною співпрацю у сфері військового виробництва, про це 3 серпня пише профільне видання Army Recognition.

Головним у ньому буде виробництво протикорабельних ракет R-360 "Нептун". Плани румунсько-українського військово-промислового партнерства розраховані на післявоєнний період. Румунія "прагне здобути Україну як союзника, щоб контролювати води Чорного моря зі своєї території", ідеться у статті.

Видання зазначає, що ракету "Нептун" запускають із землі й вона може уражати як наземні, так і морські цілі, її дальність – до 400 км. Такі використовували, зокрема, для знищення російського крейсера "Москва" на початку повномасштабної війни. Потенційно вони можуть скласти конкуренцію наданим Україні американцями ракетам ATACMS, вважають автори видання.

Контекст:

13 квітня 2022 року ЗСУ в Чорному морі за допомогою ракет "Нептун" потопили крейсер "Москва" – на той час флагман Чорноморського флоту РФ.

Російську зенітну ракетну систему великого і середнього радіуса дії С-400 "Тріумф" у тимчасово окупованому Криму наприкінці серпня 2023 року також знищили ракетою з українського протикорабельного комплексу "Нептун", заявляв головний редактор видання "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов. Олексій Данілов, який обіймав посаду секретаря РНБО, водночас повідомляв, що "Тріумф" знищили "українською ракетою нового типу".

Служба безпеки України і Військово-морські сили ЗСУ в ніч на 21 вересня завдали масштабного удару по російському військовому аеродрому Саки поблизу Новофедорівки в тимчасово окупованому Криму, використавши безпілотники і ракети "Нептун", повідомили українським ЗМІ джерела в СБУ.

Newsweek писало, що Україна, адаптувавши "Нептун" для ударів по наземних цілях окупантів, схоже, створила аналог поки не доступних для ЗСУ ATACMS і TAURUS.