На тлі розмов про підготовку нібито мирного саміту ворог продовжує безкарно вбивати українських солдатів. Досить уже фальші!

Фото: Анатолій Гриценко / Facebook

Україні не варто брати участь у нормандському саміті 9 грудня, вважає лідер партії "Громадянська позиція" Анатолій Гриценко.

Спробую ще раз. Для Зеленського теж.

Семеро – семеро! – українських солдатів сьогодні отримали поранення. Загинув командир бригади. Ворог порушує режим тиші щодня. Щодня!

Ви завжди питаєте, що б я зробив на місці Зеленського чи порадив йому, як діяти? Я б невідкладно, прямо сьогодні, скликав широку пресконференцію і публічно, для всього світу, оголосив чотири позиції.

1. Президент України доклав надзвичайних зусиль, аби дати поштовх пошуку миру в нормандському форматі: погодився на письмову фіксацію "формули Штайнмаєра", забезпечив відведення військ на визначених ділянках, навіть мовчки сприйняв принизливо-закулісну нову вимогу Путіна – попередньо узгодити підсумковий документ запланованої нормандської зустрічі. Але...

2. Події останніх днів укотре засвідчили, що Путін пошук миру лише імітує. У дійсності кожного дня на фронті не стихають обстріли з різних видів зброї, і це спричиняє нові загибелі й нові поранення українських солдатів. Весь світ це бачить. Бачать це й лідери західних держав: Макрон, Меркель, Трамп... Бачать міжнародні організації: ОБСЄ і ООН, ЄС і НАТО... Досить уже фальші й нещирості! Адже на фоні розмов і заяв про підготовку нібито мирного плану і мирного саміту ворог не зупиняється і продовжує безкарно вбивати наших солдатів. Тому...

3. Із наведених вище причин Україна не зможе взяти участь у запланованому на 9 грудня нормандському саміті. Я дав команду МЗС України призупинити підготовку саміту. На який термін? Поки на всій лінії фронту не буде зафіксовано дійсно "режиму тиші" принаймні протягом місяця – і коли протягом місяця не постраждає жоден український солдат, жодна цивільна особа!

4. Лідери західних держав знають добре, хто приніс вогонь і смерть на нашу землю і хто й сьогодні продовжує вбивати наших людей. Тож більше на Україну не тисніть! Україна виконала всі передумови і щиро хоче миру – тисніть тепер на Путіна, усі разом, нехай він забезпечить те, що обіцяє. І лише тоді шлях до "мирного саміту" буде відкрито.

Джерело: Анатолій Гриценко / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора