Стратегія Трампа базувалася на сумнівах, що Байден може бути президентом. Його конкуренткою стала значно молодша Гарріс, і демократи влаштують йому політичне айкідо

Фото: Вікторія Сюмар / Facebook

Американські вибори надзвичайно важливі для України, і це очевидно всім. До того ж спостерігати за ними неймовірно цікаво з технологічної точки зору.

Виборча стратегія Дональда Трампа базувалася на критиці здатності Джо Байдена виконувати обов'язки президента. Трамп без жодних докорів сумління називав Байдена "найгіршим президентом в історії" й постійно підкреслював його вікові обмеження.

Але після рішення Байдена зняти свою кандидатуру ця стратегія несподівано повернулася проти самого Трампа, адже він ненабагато молодший, і після завершення терміну ризикує стати найстарішим президентом США. Тому республіканцям доведеться перебудовувати свою кампанію.

Тепер, коли його конкуренткою, імовірно, стане значно молодша Камала Гарріс, демократи, без сумніву, згадуватимуть Трампу все у стилі політичного айкідо.

Після вчорашнього виступу у Вісконсині Камали Гарріс стали зрозумілими основні акценти можливої кампанії демократів.

"Як колишня прокурорка Каліфорнії я мала справу із шахраями, сексуальними насильниками й іншими, тому добре розумію типаж, до якого належить Трамп", – сказала вона. Тому цілком можливо, що вона, буквально як прокурорка, може розвінчувати основні тези Трампа, які, м'яко кажучи, часто не позбавлені популізму.

До того ж Трампу доведеться дискутувати на дебатах із жінкою, і в такій дискусії, перебравши із хамством, легко програти. Це певний виклик для впевненого в собі Дональда.

Трамп натомість вдало доповнив себе кандидатом у віцепрезиденти Венсом, який є втіленням американської мрії. Виростаючи з наркозалежною матір'ю в бідній родині, він зумів досягти успіху. Про це навіть можна подивитися фільм на платформі Netflix.

Однак таку ж мрію уособлює й Гарріс, темношкіра жінка, батьки якої – емігранти з Ямайки й Індії, котрі стали науковцями, а їхня донька – першою жінкою-віцепрезиденткою в історії США.

Це теж про мрію, якою є Америка для всіх, хто прагне там життя й кар'єри.

Вибори – це наратив, історія, міф, який кандидат доносить людям. І він значно ширший за ідеологічну програму, якщо сам кандидат є уособленням свого ж міфу.

Кампанія, що починалася доволі банально, зараз виглядає зовсім інакше. Адже на боці Гарріс можуть виступити популярні американські зірки, такі як Тейлор Свіфт і Опра Вінфрі.

Так, усе вирішуватиметься в кількох штатах, які вагаються. Так працює виборча система США. Але одне можна сказати напевне: результати не будуть визначені аж до кінцевого підрахунку голосів. І в цьому США вже точно мають переможця. Цей переможець – демократія.

Ну, а найголовніше для України в цих виборах – залишатися осторонь і зберегти двопартійну підтримку США.

Джерело: Вікторія Сюмар / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора