Коли прихильники Порошенка будуть атакувати Зеленського через офшори, їм будуть нагадувати про точно такий самий скандал із їхнім лідером

Фото: Володимир Фесенко / Facebook

Очевидно, що головною темою дня буде Pandora Papers. Журналісти вже питають, чи не призведе це до політичної кризи і до різкого падіння рейтингу президента Зеленського. Я скептично ставлюся до таких очікувань. І ось чому.

По-перше, на даний момент у цих документах, які оприлюднені, немає чогось принципово нового і вкрай сенсаційного. Про те, що Коломойський платив "Кварталу 95" за контент на телеканалі "1+1", було відомо і до 2019 року. І під час президентських виборів про це багато говорили. Більше того, було навіть відомо, що Коломойський заборгував перед "Кварталом". Офшорами в нашій країні теж нікого особливо не здивуєш. Це було помітно ще під час скандалу з Порошенком і Panama Papers.

По-друге, це майже один в один повторення скандалу з Panama Papers. Коли такий скандал виникає вперше, резонанс більший. А коли іде повторення, хай з іншими персонажами, інформаційно-політичний ефект буде набагато меншим. Тим більше, що коли на цю тему будуть атакувати прихильники Порошенка, то їм будуть нагадувати про такий самий скандал із їхнім лідером. Узагалі з офшорами у нас були пов'язані майже всі провідні політики, які вийшли з бізнесу, тому ця критика буде мати обмежений ефект.

По-третє, йдеться про ситуацію до президентства Зеленського. Це теж буде зменшувати інформаційно-політичний вплив цього розслідування.

Безумовно, це ще один привід для критики президента Зеленського з боку його різноманітних опонентів. Активне і критичне обговорення цієї теми відбудеться, але без суттєвого впливу на поточний політичний процес.

Нарешті, як тільки розпочнеться процедура відставки і заміни спікера Верховної Ради, а це має відбутися вже найближчим часом, тема Pandora Papers відійде на другий план.

Джерело: Владимир Фесенко / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора