Якби країни ЄС займалися не безглуздою ідеєю із шефством над містами Донбасу, а навчанням українських чиновників – у нас була б ефективна місцева влада

Протягом року в ЄС можна навчити 10 тис. українських чиновників, уважає політолог, експерт із міжнародної та внутрішньої політики Українського інституту майбутнього Юрій Романенко.

Як розв′язати проблему відсутності керівників на місцевому рівні.

Ця ідея народилася під час спілкування з депутатами Бундестагу в Берліні. Один із депутатів запитав, чому Україна не просить у Німеччині навчити 10 тис. чиновників.

І я одразу ж розвинув цю думку далі. Насправді, Німеччина, звісно ж, не візьме такої кількості чиновників на навчання, бо це дорого. Але в масштабах ЄС це не така вже й велика цифра. Якби кожна європейська країна займалася не безглуздою ідеєю із шефством над містами Донбасу, яку просуває наш улюблений президент (де в основі знову-таки прагнення, щоб хтось на халяву розвязував наші проблеми, бо ми самі довбой...би), а почала брати за квотою на навчання чиновників.

Припустімо, Німеччина, Італія, Франція, Іспанія мають квоти навчати 1,5–2 тис. чиновників на рік, інші країни беруть менше. У сумі можна легко набрати ті самі 10 тис. Навчати один рік – це курс молодого бійця. Навчати, насамперед, проектного менеджменту і навчати тих, хто буде працювати на місцевому рівні. Якщо центральні інститути ще якось можна закрити, то на місцевому рівні в нас повна дупа. Навчання зв'язується контрактом відпрацювати на позиції п'ять років. Далі, коли чиновник повертається, він отримує не тільки нормальну зарплату від донорів, але й – це найголовніше – до нього підв'язують розподіл донорських грошей надалі.

Адже тепер у нас на місцевому рівні є люди, здатні сформувати проекти розвитку, і коли за ними стоять гроші, то ми нарешті зможемо розірвати порочне коло, коли на місцевому рівні балом керує кілька агроолігархів, прокурор, поліцай, суддя та СБУшник. Бо чиновник стає ресурсно забезпеченим, а отже, з'являється можливість форматувати неофеодальну модель. За 10 років можна прокачати 100 тис. осіб і розвязати проблеми з місцевою вертикаллю. А найрозумніших – тягти наверх і прокачувати додатково.

Уже років за п'ять матимемо ефективнішу місцеву владу, на яку зможе спиратися центральна влада. І тоді децентралізація стане не порожнім звуком, а зможе заграти на всю міць. І ресурси будуть використовувати в рази ефективніше, навіть якщо частина цих чиновників у процесі корупціонізується.

Джерело: Юрий Романенко / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора