Обробіть цим кущі в серпні – і томати не потріскаються. Городниця розповіла про ефективний агроприйом

Оброблення томатів треба проводити ввечері або вранці
Скріншот: Садок без морок / YouTube

Авторка українського YouTube-каналу про садові й польові роботи "Садок без морок" 9 серпня в новому відео розповіла, чому в серпні тріскаються помідори і як цього уникнути.

"У серпні ми часто бачимо розтріскування томатів. Це не захворювання, а фізіологічна реакція рослини на стрес, яка може полегшити проникнення грибків, вірусів і бактерій у плід. Найчастіше причиною цього є неправильний догляд та різка зміна вологості повітря й температури – у плоди надходить одразу багато води, тому шкірка, що складається з тонких клітин, не витримує підвищеного тиску і розривається", – пояснила городниця.

За словами авторки відео, також причинами пошкодження томатів може бути рясний полив або дощова погода, вплив прямих сонячних променів, нерегулярний полив, надто активне пасинкування, брак або передозування мікроелементів.

"Деякі сорти томатів, особливо великоплідні, схильні до розтріскування, а також томати зі щільною м'якоттю. Світло-жовті щільні гібриди є найбільш чутливими до розтріскування, – підкреслила блогерка. – Потрібно ретельно слідкувати за поливами, він повинен бути регулярним і помірним".

Авторка відео порадила використовувати як профілактику агроприйом у вигляді оброблення томатів біопрепаратами раз на два тижні.

"Наприклад, можна використовувати "Фітоспорин" разом з "Актофітом" за інструкцією виробника і додавати прилипач, – поділилася досвідом городниця. – Термін очікування до збирання врожаю після такої обробки – дві доби".

Вона наголосила, що оброблення треба проводити ввечері або вранці.