Ексчоловіка Брежнєвої Кіпермана оголошено в розшук. Йому загрожує до 12 років ув'язнення за відмивання капіталу, отриманого у злочинний спосіб

У Брежнєвої й Кіпермана є 14-річна дочка Сара
Фото: alyonakiperman / Instagram, ververa / Instagram

Ексчоловіка української співачки Віри Брежнєвої (Віри Галушки), колишнього члена наглядової ради ПАТ "Укртатнафта" й бізнес-партнера українського бізнесмена Ігоря Коломойського Михайла Кіпермана оголошено в розшук. Інформація про це з'явилася на офіційному сайті Національного антикорупційного бюро України 25 січня.

Кіпермана підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна чи заволодіння ним через зловживання службовим становищем);
  • ч. 3 ст. 209 (легалізація майна, одержаного у злочинний спосіб).

Кіперману за ст. 191 загрожує ув'язнення на строк від семи до 12 років, а за ст. 209 – обмеження волі на строк від восьми до 12 років.

Брежнєва поки не коментувала інформації про колишнього чоловіка.

Скріншот: nabu.gov.ua

Контекст:

Кіперман і Віра Брежнєва були у шлюбі з 2006-го до 2012-го року. Вони мають 14-річну доньку Сару.

Кіперман – український бізнесмен із Дніпра, видання "Фокус" називає його "нафтовим магнатом". Раніше він був членом наглядової ради "Укрнафти". За даними YouControl, Кіперман є засновником і керівником низки компаній у Дніпрі й Києві, зокрема "Севен Севенті Петроліум" та "Оптіма Трейд".

За даними грецьких ЗМІ, у Кіпермана і його нинішньої дружини, української моделі Олени Гайваненко-Кіперман, може бути грецьке громадянство.

Служба безпеки України 2 червня 2023 року викрила масштабну схему привласнення грошей, запідозривши в організації угоди Кіпермана. Як свідчать матеріали слідства, за його ініціативи з рахунків "Укртатнафти" в перший день повномасштабного вторгнення країни-агресора РФ в Україну було виведено майже 600 млн грн у гривневому еквіваленті. "Це було зроблено, імовірно, з розрахунком, що зловмисникам не доведеться відповідати за скоєну крадіжку", – повідомляють у СБУ. Кіперману оголосили підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України.