Як приготувати різдвяний штолен із фруктовою начинкою. Рецепт від української кулінарної блогерки. Відео

Строк придатності штоленів із начинкою приблизно два тижні, зазначила блогерка
Фото: depositphotos.com
Українська кулінарна блогерка Лілія Цвіт 28 листопада на своєму каналі в YouTube оприлюднила відео, у якому показала, як приготувати різдвяний штолен.

Для начинки в розрахунку на три штолени знадобляться:

  • 100 г кураги;
  • 200 г родзинок;
  • 100 г журавлини;
  • 200 мл коньяку;
  • цедра одного грейпфрута;
  • 3 ч. л. спецій з імбиру, кориці, мускатного горіха і кардамону;
  • 30 г борошна;
  • 100 г горіхів за бажанням.

Сухофрукти промиваємо гарячою водою для дезінфекції, перекладаємо в посуд, додаємо цедру, спеції, заливаємо міцним алкоголем, щільно закриваємо кришкою і відправляємо в холодильник настоюватися щонайменше на добу.

Експертка зазначила: що довше настоюється суміш, то вона ароматніша і смачніша.

Для приготування опари необхідно 150 мл ледь теплого молока змішати з 1 ст. л. цукру і додати пресовані дріжджі. Потім у суміш всипати 80 г борошна і замішати рідке тісто. Далі треба накрити місткість рушником і залишити опару на 30 хвилин.

Після цього змішуємо в окремому посуді одне яйце, 80 г цукру, пакет ванільного цукру, 0,5 ч. л. солі, 100 г домашнього кефіру, 150 г негарячого розтопленого масла з високим відсотком жирності. Готову суміш переливаємо в посудину з опарою, перемішуючи й поступово додаючи 370 г борошна.

Тісто потрібно вимішувати приблизно 15 хвилин. Готову масу залишаємо в накритій рушником місткості на годину.

Сухофрукти перед додаванням у тісто необхідно процідити, щоб забрати зайву рідину, а потім всипати, перемішуючи. Суміш, яка вийшла, залишаємо в теплому місці на 30 хвилин.

Для начинки можна використовувати 400 г фруктового пюре або повидла, додавши до нього 40 г манки. Цю суміш необхідно довести до кипіння, щоб вийшла густа маса. Її залишаємо охолоджуватися до кімнатної температури.

З тіста, яке піднялося, формуємо штолени, розділивши масу на три рівні частини. Кожну частину розгортаємо у прямокутник завтовшки 1 см, викладаємо на тісто начинку, згортаємо лист рулетом, залишаючи край 1,5 см.

Сформовані штолени викладаємо на застелений пергаментним папером лист і залишаємо на 20 хвилин, накривши рушником.

Випікаємо штолени в духовці за температури 170 °С орієнтовно 60 хвилин.

Готові вироби змащуємо розтопленим вершковим маслом та посипаємо шаром цукрової пудри завтовшки 2 мм.

"Таким чином у нас формується скоринка, завдяки якій штолени будуть довго і добре зберігатися. Термін придатності таких штоленів із начинкою приблизно два тижні", зазначила експертка.

Охолоджений штолен викладаємо на посипаний цукровою пудрою пергамент, загортаємо його і відправляємо настоюватися у прохолодному темному місці до п'яти днів.

Відео: Лілія Цвіт / YouTube