"Євробачення 2024". Ізраїль представить співачка, яка жила в Москві й виступала в анексованому Криму

20-річна представниця Ізраїлю жила з батьками в Москві до 2022 року
Фото: thenextstarisrael / Instagram

Ізраїль на "Євробаченні 2024" представлятиме 20-річна співачка Еден Голан. Про це 6 лютого повідомляють на сторінці організаторів конкурсу в Instagram.

В інтерв'ю, яке 2 лютого опублікували на сайті ізраїльського медіа Mako, співачка розповіла, що коли їй було шість років, сім'я переїхала в РФ, оскільки її батько знайшов там роботу. За словами артистки, у Росії вона не почувалася своєю, а повномасштабне вторгнення країни-агресора Росії в Україну прискорило її повернення до Ізраїлю.

Водночас на сторінці Голан немає постів із публічним засудженням російської агресії, пише hromadske. Сторінка співачки поки закрита для нових підписників.

Голан до від'їзду з РФ співала російською мовою і брала участь у багатьох російських шоу, включно з тими, що відбувалися в анексованому Криму, – у 2016 році вона виступала на дитячій "Новій хвилі", яку проводили в Артеку.

У соцмережі X звернули увагу на те, що бізнес сім'ї Голан, імовірно, пов'язаний із РФ, де вони сплачують податки. Голан поки що не коментувала своїх виступів у Криму вісім років тому, а також утримується від публічного засудження російської агресії.

Контекст:

Гранд-фінал пісенного конкурсу "Євробачення 2024" відбудеться 11 травня у шведському місті Мальме. Півфінали заплановано на 7-ме й 9 травня. Це втретє, коли конкурс проводитимуть у Мальме. Раніше "Євробачення" відбувалося в цьому місті 1992-го і 2013 року.

25 січня від участі в конкурсі відмовилася Румунія. Отже, у "Євробаченні 2024" візьмуть участь представники 37 країн. Україну на конкурсі представлять alyona alyona і Jerry Heil із дуетною піснею Teresa & Maria.