Макаревич назвав ідіотами росіян, які відмовляються робити щеплення проти коронавірусу вакциною "Супутник V"

Макаревич заявив, що вакцинувався російською вакциною "Супутник V"
Фото: andrey_makarevich_official / Instagram
67-річний російський музикант, лідер гурту "Машина времени" Андрій Макаревич 20 липня в інтерв'ю російському виданню "Газета. Ru" заявив, що вважає ідіотами тих співвітчизників, які відмовляються робити щеплення проти коронавірусу.

За словами Макаревича, таких ідіотів у Росії "на жаль, багато", але із цим "нічого не поробиш". Артист зазначив, що в нього немає підстав вважати російську вакцину проти коронавірусу "Супутник V" невдалою, оскільки "весь науковий світ її хвалить".

Артист зізнався, що сам щепився цією вакциною і почувається "чудово".

Контекст:

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року ВООЗ оголосила поширення коронавірусу пандемією.

У Росії офіційно підтверджено 6 млн випадків COVID-19 і майже 150 тис. смертей від цієї хвороби. У списку американського Університету Джонса Гопкінса вона на п'ятому місці за захворюваністю, її випереджають США, Індія, Бразилія і Франція.

20 липня російські ЗМІ заявили, що насправді кількість тих росіян, які заразилися коронавірусом, може бути уп'ятеро більшою за офіційну статистку.

У Росії є три вакцини проти коронавірусу: "Супутник V" (зареєстрована в серпні 2020 року, у РФ її використовують для масової вакцинації), "ЕпіВакКорона" (зареєстрована в жовтні 2020 року) і "КовіВак", створена науковим центром досліджень і розроблення імунобіологічних препаратів імені Чумакова (зареєстрована в лютому 2021 року).

Вакцину "Супутник V" (реєстраційне найменування – "Гам-КОВІД-Вак") було зареєстровано в Росії 11 серпня 2020 року. Президент Росії Володимир Путін стверджував, що вона ефективна, формує стійкий імунітет і пройшла всі перевірки. За даними Російського фонду прямих інвестицій, станом на 13 липня цього року препарат "Супутник V" схвалили для використання в 67 країнах.

Вакцина "Супутник V" зазнала критики в науковій спільноті, оскільки її зареєстрували до проходження третьої фази клінічних випробувань. У Росії заявляли про 95-відсоткову ефективність. У журналі The Lancet було опубліковано інформацію про ефективність на рівні 91,6%.