Сценарист "Карткового будинку" знімає в Бучі фільм про звірства російських окупантів та геноцид українського народу

Віллімон зазначив, що в Росії "дуже багато дезінформації"
Фото: ЕРА

Американський драматург, сценарист американського серіалу "Картковий будинок" Бо Віллімон прибув до України, щоб зняти документальний фільм про скоєні російськими окупантами злочини в Бучі Київської області. Про це 15 квітня повідомляють на офіційній сторінці у Facebook Бучанської міської ради.

"У Бучі знімуть документальний фільм. Віллімон приїхав до України, щоб набрати матеріалів про жорстокі звірства росіян у Київській області. Драматург хоче розповісти всьому світу правду про геноцид українців та героїчний опір українського народу", – ідеться в повідомленні.

У коментарі "Обозревателю" Віллімон розповів, що має намір показати у своєму фільмі, як українці виживають, адаптуються, розвиваються в епіцентрі конфлікту.

"Ми бачили Бородянку, Бучу – неймовірні масштаби спустошення та втрат, яких людям довелося зазнати. На мене все це справило потужний емоційний впливрозповів американець. – Я думаю, коли люди обирають нападати на інших людей із такою люттю – це найгірший прояв людства, протизаконне вторгнення. Проте дуже надихає те, як мешканці Бородянки вже приводять до ладу та відновлюють своє місто: ти бачиш, як люди очищують вулиці, ти бачиш, як бригади будівельників розбирають завали, як люди разом намагаються робити ремонт. І на в’їзді в місто ми бачили велику двокілометрову чергу з машин людей, які намагаються повернутися додому. Посеред цього спустошення існує надія та натхнення, так само як і в самих українцях".

Звертаючись до населення РФ, Віллімон зазначив, що в Росії "дуже багато дезінформації".

"Людям дуже важко дізнатися правду. Якби люди змогли дізнатися, що насправді відбувається в Україні, вони могли б продемонструвати таку саму сміливість, як українці, щоб протистояти цьому", сказав він.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

На окупованих територіях російські військовослужбовці скоюють воєнні злочини, заявляє українська влада, західні держави та міжнародні правозахисні організації.

Після звільнення Київської області в населених пунктах регіону знайдено сотні вбитих мирних жителів, зокрема зі зв'язаними руками. Багато загиблих від рук окупантів виявили в Бучі, до якої російські військові зайшли в перші дні війни.

За даними правозахисної організації Human Rights Watch, розстріли та зґвалтування мирних жителів було зафіксовано в населених пунктах Київської, Харківської та Чернігівської областей, які перебували під контролем російських окупантів.

У середині березня російська армія, за даними української розвідки, дістала вказівку "перейти на самозабезпечення", тобто відбирати продукти й майно в місцевого населення та грабувати магазини. Після визволення населених пунктів у низці регіонів місцеві жителі розповіли, що окупанти відбирали в них їжу, одяг, побутову техніку. Були випадки, коли в убитих окупантів знаходили вкрадені в Україні коштовності.

За даними проєкту "Беларускі Гаюн", російські окупанти перевозять вкрадене в Україні до Білорусі, а звідти поштою надсилають додому до Росії. Журналісти опублікували дані російських військових, які надіслали найбільше речей – від 50 до 450 кг. Серед них – інструменти, телевізори, меблі, запчастини, рибальське приладдя, одяг.

Наразі відбувається перша світова кібервійна, сказав Федоров в інтерв'ю головній редакторці видання "ГОРДОН" Олесі Бацман. Він повідомив, що в Україні є дані всіх російських військовослужбовців, які обкрадали мирних жителів у Київській, Чернігівській, Сумській областях та надсилали речі до Росії.