У річницю загибелі Монастирського вийшов фільм "Незавершений політ". Залужний, Буданов та інші розповіли, яким був ексглава МВС. Відео

Унаслідок авіакатастрофи, крім Монастирського, загинуло ще 13 людей, із них одна дитина. Постраждало 25 людей, із них 11 дітей
Фото надала команда проєкту

16 січня в Києві відбувся допрем'єрний показ фільму "Незавершений політ", присвячений колишньому міністру внутрішніх справ України Денису Монастирському, який 18 січня 2023 року загинув в авіакатастрофі. Про це інтернет-виданню "ГОРДОН" повідомила команда проєкту.

18 січня фільм також опублікували в YouTube.

У стрічці своїми спогадами про Монастирського поділилися:

  • головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний;
  • начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов;
  • голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук;
  • прем'єр-міністр України Денис Шмигаль;
  • вдова Монастирського Жанна Монастирська;
  • колишній міністр оборони України Олексій Резніков;
  • віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров;
  • глава МВС Ігор Клименко та інші.

Загалом команда, яка працювала над стрічкою, записала приблизно 40 інтерв'ю. Творцями проєкту стали друзі й однодумці Монастирського. Фільм, зазначають у релізі, створили "коштом дружнього краудфандингу".

"Я ніколи не бачив Дениса без усмішки, він завжди був дуже легкий, розважливий, ніколи не ухвалював поспішних рішень. Що б я не запропонував, він завжди казав: "Я подумаю". Коли я вперше зайшов до його кабінету, ще не знаючи Дениса, він узявся проводити мені екскурсію, розповідав, що тут і як. Показав своє хобі – настільний футбол. Із ним можна було спілкуватися годинами, узагалі не помічаючи часу – легко й цікаво. Саме завдяки таким людям, як Денис, котрі в перші дні стояли пліч-о-пліч з усіма, нам удалося зберегти країну. Це було складно. І ось тоді було мінімум публічності, максимум роботи. Якраз про це народ має знати", – сказав автор ідеї, співзасновник батальйону "Добробат" і радник Монастирського Ростислав Смірнов.

За словами сценариста фільму Дмитра Тернового, Монастирський "свідомо прийшов на державну службу, щоб змінювати на краще життя українського суспільства".

"Монастирський і сприймав цю посаду як справжню жертовність зі свого боку, тому що це абсолютно руйнувало його звичний ритм життя, ішло всупереч інтересам сім'ї, його власним інтересам і захопленням. Це насправді дивовижна історія про те, як чесна людина заходить у жорстку структуру й не ламається в ній, а трансформує її зсередини", – зазначив сценарист.

 

Контекст:

Монастирський був нардепом від "Слуги народу" у 2019–2021 роках, очолював комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності. У липні 2021-го став міністром внутрішніх справ, змінивши Арсена Авакова.

Монастирський загинув 18 січня 2023 року, коли біля дитячого садка у Броварах упав і розбився вертоліт Держслужби з надзвичайних ситуацій із міністром на борту. Разом із ним також летіли перший заступник Євгеній Єнін, держсекретар МВС Юрій Лубкович і ще шестеро осіб. Усі вони загинули.

Загалом, за даними ДСНС, унаслідок авіакатастрофи загинуло 14 людей, із них одна дитина. Постраждало 25 людей, із них 11 дітей.