Завтра, 29 серпня, – День пам'яті захисників України. Історія, символ, марка "Хвилина мовчання"

29 серпня обрано на згадку про Іловайську трагедію 2014 року
Фото: depositphotos.com

29 серпня – День пам'яті захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Інтернет-видання "ГОРДОН" розповідає, коли було підписано відповідний указ, що є символом та які події присвячені Дню пам'яті.

День пам'яті полеглих захисників України було засновано 2019 року за указом українського президента Володимира Зеленського. Про цей указ Зеленський повідомив у День Незалежності України у присутності сімей загиблих військовослужбовців та учасників добровольчих формувань.

"Із метою гідного вшанування їхньої пам'яті мною підписано указ про встановлення Дня пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, за суверенітет і територіальну цілісність України, і відзначення його щорічно 29 серпня", – сказав тоді Зеленський.

Дату 29 серпня обрано на згадку про Іловайську трагедію 2014 року. Символом Дня пам'яті захисників є соняшник як уособлення скорботи за загиблими на Донбасі українськими воїнами.

"Укрпошта" присвятила марку

До Дня пам'яті захисників України "Укрпошта" презентувала благодійну марку під назвою "Хвилина мовчання", повідомляють 26 серпня в Telegram-каналі компанії.

З обох боків марки відтворено ілюстрації донецького художника Сергія Майдукова. На лицьовому боці розміщено роботу "Марсове поле. Львів" 2023 року, а на зворотному – "Меморіал на Майдані Незалежності. Київ" 2024-го.

Марку випустили накладом 350 тис. одиниць. Її введуть в обіг 29 серпня.

29 серпня 2024 року, як і в попередні роки, на згадку про полеглих українських воїнів буде приспущено державний прапор України, о 9.00 – оголошено загальнонаціональну хвилину мовчання, а також відбудеться покладання квітів до пам'ятників, пам'ятних знаків та місць поховань захисників України.

Контекст:

Відразу після анексії Криму 2014 року Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку і російською армією та бойовиками, яких підтримує Росія і які контролюють частину Донецької й Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнавала свого вторгнення в Україну, незважаючи на факти й докази, надані Україною.

За даними ООН, із 14 квітня 2014-го до 30 червня 2021 року внаслідок конфлікту на Донбасі загинула 3901 цивільна особа, приблизно 4200 українських військових і орієнтовно 5800 бойовиків.

У середині серпня 2014 року українські військові й добровольці зуміли взяти під контроль більшу частину Іловайська, але після того, як 23–24 серпня в район бойових дій увійшли російські війська, українські бійці опинилися в оточенні. Потім бойовики й російські військові заявили, що готові випустити українців, 29 серпня було створено коридор, але російська сторона порушила домовленості: коли українські військові організованими колонами розпочали рух із міста, їх обстріляли.

Слідство офіційно підтвердило загибель 366 українських військовослужбовців.