Як почистити срібло в домашніх умовах

Срібло може темніти в разі контакту з тілом
Фото: pixabay.com

Срібні прикраси та столове срібло можна почистити вдома, витративши для цього не більше ніж 30 хвилин.

Причина потемніння срібла часто полягає в його неправильному зберіганні. За дуже вологого повітря цей метал темнішає. Але змінювати свій колір прикраси можуть і внаслідок контакту зі шкірою, косметичними продуктами та парфумерією, мийними засобами.

Почистити срібло можна в домашніх умовах. Окрім спеціальних спреїв та розчинів для чищення срібла, є й альтернативні методи.

Один із дієвих способів – протерти прикраси нашатирним спиртом. Розчин варто готувати в такій пропорції: дві столові ложки нашатирного спирту на літр води. Також можна додати до рідини перекис водню та мильну піну.

Фото: pixabay.com

Срібні вироби треба опустити в очищувач на 15 хвилин, а далі протерти їх м'якою тканиною.

Гарну очищувальну дію має сода. Саме в такий спосіб краще чистити столові прибори. До одного літру води потрібно додати чотири столові ложки соди. Розчин слід підігріти й опустити срібло прямо в окріп. Залишити вироби треба на 15 хвилин. Після чищення – відполірувати срібло м'якою ганчірочкою, як і за використання першого методу.

Фото: pixabay.com

Аналогічним содовому чищенню є очищення за допомогою солі. Срібло кип'ятять 15 хвилин й розчині, приготованому в співвідношенні п'ять чайних ложок солі на літр води.

Очисником також є лимонна кислота. Для цього 200 грамів порошку розводять у літрі води, опускають у розчин срібло разом із мідним дротом та кип'ятять до 30 хвилин. Після процедури вироби потрібно промити під протічною водою.

Срібло піддається очищенню і за допомогою зубної пасти. Її наносять на виріб і протирають м'якою щіткою. Щоб на прикрасі не залишилося подряпин, потрібно обирати дрібноабразивні пасти.