Чи правда, що Менделєєв побачив Періодичну систему хімічних елементів уві сні

Періодичну систему хімічних елементів було створено 150 років тому
Фото: pixabay.com

150 років тому, 1 березня 1869 року, російський хімік Дмитро Менделєєв здав у набір рукопис розробленої ним Періодичної таблиці хімічних елементів, якою вчені користуються досі. За однією з версій, цю систему Менделєєв побачив уві сні.

Згідно з легендою, російський хімік Дмитро Менделєєв склав Періодичну систему хімічних елементів, побачивши її уві сні. Нібито, відпочиваючи після безперервних наукових праць, учений заснув просто на робочому місці, й уві сні побачив систему, що стала основою Періодичної системи хімічних елементів, яку він підготував 1 березня 1869 року.

Із погляду психології, таке можливо. Звичайно, таблиця не наснилася б людині, яка абсолютно не розбирається в хімії. А ось учений, що присвятив усе життя науковим працям, дійсно міг побачити таке. Це пояснюють тим, що у сні мозок продовжує працювати, крім того, включається підсвідомість, що розширює межі думки.

Портрет Менделєєва. Художник Ілля Рєпін. Фото: picture.art-catalog.ru

Але сам Менделєєв заперечував легенду про створення Періодичної системи хімічних елементів із побаченої уві сні інформації.

"Я над нею, можливо, двадцять років думав, а ви думаєте: сидів і раптом... готово", – говорив він.

Чутки про винахід таблиці Менделєєвим уві сні, очевидно, походять від професора геології Університету Санкт-Петербурга Олександра Іностранцева, друга Менделєєва.

Фото: pixabay.com

Той розповідав, що хімік сказав йому, ніби бачив уві сні таблицю, у якій елементи було розташовано в міру зростання атомної маси. За словами Іностранцева, аналізуючи систему, яка приснилася, Менделєєв вніс тільки дрібні правки і підготував винахід.

Сучасники Менделєєва зазначали, що він любив пожартувати, і часто робив це із серйозним виглядом. Очевидно, це також був гумор знаменитого вченого.