Яблуневий Спас. Традиції і прикмети свята

Вважають, що 19 серпня яблука мають особливий смак і властивості
Фото: depositphotos.com

У день Преображення Господнього, або Яблуневого Спаса, згідно із традиціями, можна дізнатися, якими будуть майбутні осінь і зима.

19 серпня святкують Яблуневий Спас. Це релігійне свято, яке також називають Преображенням Господнім. Саме слово "Спас" походить від імені Христа Спасителя.

Цього дня, згідно зі Священним Писанням, учні Ісуса Христа побачили зміни в його зовнішності під час моління на горі Фавор. Тоді образ Ісуса-людини набув божественного начала – усю його фігуру охопило божественне світло. Отже, соратники Ісуса побачили, які зміни для людини несе його вчення.

Фото: depositphotos.com

У це свято в церкви традиційно несуть яблука, щоб освятити їх.

Це символізує плоди, які дають віра і духовний розвиток.

Освячувати можна не тільки яблука, але й інші дозрілі фрукти: сливи, груші, виноград.

Освячення плодів символізує мінливу природу, що переходила від пробудження до зрілості. Дозрілі плоди – солодкість пізнання Бога.

У цей день за сімейним столом їдять освячені яблука, пригощають ними, а також залишають на могилах померлих родичів і подають ці плоди разом із милостинею нужденним.

Вважають, що на Преображення яблука стають райськими – особливо смачними і цілющими. До Яблуневого Спаса не дозволяли їсти ці плоди з молодого врожаю, але до Преображення накривали столи зі страв з додаванням яблук. Найчастіше пекли пироги з яблуками, водночас важливо було, щоб тісто було пісним.

Фото: depositphotos.com

Цього дня люди відкладали роботу: прибирання, шиття, тяжку працю. Дозволяли тільки готувати їжу і збирати урожай.

У народі були прикмети про погоду, пов'язані з Яблуневим Спасом. Якщо день був ясним, слід було чекати на суху осінь і морозну зиму з хуртовинами. Якщо дощовий – сльота в холодну пору року.

"Яблуневий Спас – тримай рукавиці про запас", – говорили в народі. 19 серпня вважали переходом від літа до зими.