Каталізатором сепаратизму у Європі стала анексія Криму – політолог

У Каталонії пройшов невизнаний іспанською владою референдум про незалежність
Фото: ЕРА

Якби не російська агресія проти України, відцентрові процеси у Європі йшли б набагато повільніше, уважає український політичний аналітик Сергій Постоловський.

Анексія Криму прискорила відцентрові процеси у країнах Європи. Про це в ефірі радіо "Крим.Реалії" заявив український політичний аналітик Сергій Постоловський.

"Автономії хочуть ті чи ті частини Великобританії, Бельгії, Італії, Іспанії. Як правило, прагнуть до самостійності багатші регіони. Однак каталізатором сепаратизму не в останню чергу стала анексія Криму. Якби не російська агресія проти України, відцентрові процеси у Європі йшли б набагато повільніше", – сказав він.

На його думку, сепаратистські настрої у Євросоюзі стали популярними також через збільшення потоку емігрантів і прискорений процес глобалізації.

Незалежності в Європі першої добивалася Шотландія. У вересні 2014 року 55% її жителів проголосували за те, щоб залишитися в складі Великобританії. 28 березня 2017 року парламент Шотландії підтримав пропозицію першого міністра Ніколи Стерджен щодо проведення нового референдуму про незалежність – через вихід Сполученого Королівства з ЄС.

У Каталонії 1 жовтня 2017 року пройшов невизнаний іспанською владою референдум, на якому варіант відокремлення регіону від Іспанії підтримало 90,18% учасників плебісциту. Явка виборців становила 43%. 10 жовтня депутати каталонського парламенту ухвалили документ про незалежність Каталонії.

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу.