Московський омбудсмен повідомила, що поранених українських моряків утримують у загальних камерах

У РФ стверджують, що надають українським морякам медичну допомогу
Фото: pixabay.com (архів)

Уповноважений із прав людини в Москві Тетяна Потяєва розповіла, що поранені українські моряки перебувають у камерах слідчого ізолятора "Матросская тишина" з ув'язненими, яких уперше притягнуто до відповідальності. У Кримській правозахисній групі заявили, що, утримуючи українців у таких умовах, РФ порушує Женевську конвенцію.

Захоплені в Керченській протоці поранені українські моряки перебувають у камерах слідчого ізолятора "Матросская тишина" разом з іншими ув'язненими. Про це 5 грудня після візиту уповноваженого з прав людини в Москві Тетяни Потяєвої до українців повідомила її прес-служба.

"Ув'язненим у повному обсязі надають медичну допомогу: через поранення рук і ніг вони одержують лікування антибіотиками, за необхідності їм дають знеболювальні, своєчасно роблять перев'язки. Усіх їх забезпечено теплим одягом, щодня вони мають можливість виходити на прогулянку. У камерах, де утримують моряків, чисто, на харчування та утримання в ув'язнених скарг немає, а сусіди моряків – люди, яких уперше притягнули до відповідальності", – розповіли в прес-службі.

У відомстві зазначили, що цього самого дня Потяєва відвідала українських моряків у СІЗО "Лефортово".

"Усі вони почуваються нормально, їх забезпечили всім необхідним, розмістили в одиночних камерах. Усім надано роз'яснення щодо порядку відкриття особових рахунків для здійснення інтернет-покупок", – додали в прес-службі.

У Кримській правозахисній групі заявили, що, утримуючи поранених моряків зі звичайними в'язнями, РФ порушує Женевську конвенцію, оскільки українці є військовополоненими.

25 листопада РФ обстріляла й захопила в Чорному морі катери українських ВМС "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які поверталися до Одеси після невдалої спроби пройти через Керченську протоку в Азовське море. Із 24 захоплених у полон українців троє дістали поранення.

ФСБ порушила проти українських військових кримінальну справу за статтею Кримінального кодексу РФ про незаконне перетинання державного кордону. 27-го і 28 листопада "кримські суди" ухвалили рішення взяти під варту українських моряків строком на два місяці.

30 листопада "уповноважений із прав людини" в анексованому Криму Людмила Лубіна заявила, що всіх українських моряків перевезли до Москви. Трьох українців помістили в лікарню СІЗО "Матросская тишина", інших доправили в СІЗО "Лефортово".

Адвокат Микола Полозов повідомив, що 24 морякам висунули обвинувачення за ч. 3 ст. 322 (незаконне перетинання кордону) Кримінального кодексу Росії.

США засудили дії Росії, назвавши їх проявом агресії, Євросоюз висловив стурбованість застосуванням сили з боку РФ. Заяви з вимогою звільнити українських моряків опублікували також НАТО та ОБСЄ.