Стало відомо місцерозташування тралера "Черкаси", останнього українського корабля, захопленого під час анексії Криму

Тралер "Черкаси" до останнього не спускав українського прапора
Фото: mil.in.ua

Колишній командир мінного тралера "Черкаси" Юрій Федаш заявив, що корабель пришвартувався в окупованому Севастополі. У березні 2014 року екіпаж "Черкас" кілька днів опирався спробам захоплення російськими спецпризначенцями.

Мінний тралер Військово-морських сил України "Черкаси", екіпаж якого в березні 2014 року найдовше опирався спробам захоплення російськими спецпризначенцями у Криму, пришвартовано в севастопольській бухті Стрілецька. Про це 21 лютого повідомив проєкт "Крим.Реалії".

Поруч із ним стоїть ще три захоплені Росією українські кораблі: тралер "Чернігів", корвети "Луцьк" і "Тернопіль".

На відеокадрах із Севастополя колишній командир мінного тралера Юрій Федаш упізнав свій корабель і зазначив, що захоплений плавсклад "перебуває в занедбаному стані".

"Круги познімали, видно, що відтоді не фарбували", – прокоментував Федаш.

Під час окупації Криму 21 березня 2014 року російське командування висунуло екіпажу "Черкас" ультиматум і вимагало здатися. Федаш відмовився виконувати наказ щодо здавання корабля і спускання українського прапора. Тралер зробив безуспішну спробу вийти із заблокованого росіянами озера Донузлав.

25 березня 2014 року після двогодинного штурму російські спецпризначенці захопили тралер.

Загалом у Криму до березня 2014 року були 21 корабель ВМС України і 50 допоміжних суден. Кілька одиниць утилізували на початку березня 2014 року за рішенням Міністерства оборони України. Інші залишаються в пунктах базування Чорноморського флоту РФ.

11 січня 2018 року президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія готова передати Україні військові кораблі та авіатехніку з Криму.

27 лютого 2020 року в український прокат виходить фільм "Черкаси" – про останній український корабель у Криму.