Суд у Парижі відхилив апеляцію РФ на рішення про виплату "Ощадбанку" $1,3 млрд за анексію Криму

Апеляційний суд залишив чинним рішення першої інстанції, яка стягнула з РФ $1,3 млрд на користь "Ощадбанку"
Фото: Ощадбанк / Facebook

Паризький апеляційний суд визнав безпідставними всі доводи Росії, яка намагалася зупинити примусове виконання рішення міжнародного арбітражу на користь "Ощадбанку" щодо компенсації збитків, завданих унаслідок анексії Криму.

22 жовтня Паризький апеляційний суд відхилив апеляційну скаргу Росії на рішення міжнародного арбітражного суду, згідно з яким РФ має сплатити "Ощадбанку" $1,3 млрд компенсацій збитків, завданих унаслідок анексії Криму, повідомила пресслужба банку.

"Паризьким апеляційним судом було ухвалено рішення на користь "Ощадбанку", яким відхилено спробу Російської Федерації призупинити примусове виконання рішення міжнародного арбітражу від 26 листопада 2018 року на користь "Ощадбанку". Згідно із зазначеним рішенням арбітражу було визнано, що Російська Федерація несе відповідальність за збитки, завдані в результаті окупації Автономної Республіки Крим", – ідеться в релізі.

Головним аргументом Росії в суді було те, що примусова реалізація рішення першої інстанції "у країнах, які меншою мірою захищають державний імунітет, аніж Франція, може спричинити їй шкоду".

Суд визнав безпідставними доводи Росії, відхилив її вимоги і зобов'язав виплатити частину коштів на судові витрати.

"Наводячи абстрактні та безпідставні аргументи, Росія всіма силами намагається уникнути виконання арбітражного рішення та неналежним чином користується французькою судовою системою, що ще раз доводить, що Росія відмовляється виконувати власні міжнародні зобов'язання зараз чи в майбутньому", – зазначили в "Ощадбанку".

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу. Наразі між материковою Україною і Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.

У липні 2015 року "Ощадбанк" надіслав офіційне письмове повідомлення уповноваженим представникам РФ стосовно претензій у зв'язку з незаконним користуванням інвестиціями фінустанови в окупованому Криму. У січні 2016 року український банк ініціював арбітражний розгляд. Слухання справи відбулося в березні 2017 року.

У листопаді 2018 року Арбітражний суд в Парижі визнав Росію винною в захопленні активів "Ощадбанку" у Криму і стягнув із РФ $1,3 млрд. Тоді ж в "Ощадбанку" казали, що в разі невиконання Росією рішення Арбітражного суду сума боргу щоденно збільшуватиметься приблизно на $97 тис.

У серпні 2019 року міністерство юстиції оскаржило рішення Арбітражного суду в Парижі.