Комісар Ради Європи Міятович відвідала в "Лефортово" полонених українських моряків

Міятович із Москальковою приїхали в "Лефортово"
Фото: moskalkova.official / Instagram

В офісі російського омбудсмена Тетяни Москалькової заявили, що комісар Ради Європи Дуня Міятович у московському СІЗО "Лефортово" поспілкувалася з військовополоненими українцям на тему умов утримання, стану здоров'я та надання медичної допомоги.

Комісар Ради Європи з прав людини Дуня Міятович і співробітники офісу відвідали українських військових моряків у московському СІЗО "Лефортово". Про це у своєму Instagram повідомила російський омбудсмен Тетяна Москалькова.

"У комісара була можливість поговорити з моряками, поставити запитання про умови утримання, стан їхнього здоров'я та надання медичної допомоги. Моряки повідомили, що забезпечені продуктами харчування в повному обсязі, претензій до умов утримання немає, щодня вони мають можливість виходити на прогулянки, у камерах є все необхідне: телевізор, холодильник, гаряча вода, електричні чайники, санвузли, індивідуальні спальні місця", – ідеться в повідомленні.

У прес-службі Москалькової нагадали, що моряки отримують продукти від родичів, а також мають особисті рахунки і можуть самі купувати собі їжу та засоби гігієни.

"Їм забезпечують зустрічі з адвокатами та українськими консулами, можливість листуватися з родичами. Комісар могла мати можливість поставити всі запитання та отримати на них вичерпні відповіді", – додали в офісі російського омбудсмена.

25 листопада 2018 року РФ обстріляла і захопила в Чорному морі катери українських Військово-морських сил "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які поверталися до Одеси після спроби пройти через Керченську протоку в Азовське море.

Російські силовики затримали 24 українських моряків, пізніше їх заарештували в кримських "судах" і перевезли до Москви. Трьох поранених українців помістили в лікарню слідчого ізолятора "Матросская тишина", інших доправили в СІЗО "Лефортово". Зараз усі моряки перебувають у "Лефортово".

Усім українцям висунули обвинувачення в незаконному перетинанні кордону РФ. Україна вважає моряків військовополоненими і вимагає відпустити їх.