Омелян заявив, що через будівництво Кримського мосту Україна втрачає десятки мільйонів гривень

Кримський міст будують коштом федерального бюджету Росії
Фото: ЕРА

Міністр інфраструктури України Володимир Омелян висловив сподівання, що з часом Кримський міст "поєднуватиме український Крим з українською Кубанню".

Через будівництво Кримського мосту Україна втрачає десятки мільйонів гривень. Про це заявив міністр інфраструктури України Володимир Омелян в ефірі "Радіо Свобода".

"Ми втрачаємо великі гроші через обмеження параметрів суден, які тепер не можуть проходити під арками мосту. Наразі це скромні оцінки – десятки мільйонів гривень, але я думаю, що це набагато більше, тому що ми втрачаємо робочі місця. Росія цим спеціально підігріває непросту соціальну ситуацію в Маріуполі і Бердянську", – заявив він.

Омелян висловив сподівання, що надалі Кримський міст "поєднуватиме український Крим з українською Кубанню".

Він додав, що його відомство працює спільно з Міністерством юстиції України, готуючи міжнародні позови проти Росії щодо незаконного будівництва мосту.

"Я вірю, що стягнення будуть. Репарації будуть серйозні", – сказав Омелян.

Кримський міст будують коштом федерального бюджету Росії. Загальна вартість проекту становить приблизно 228 млрд руб. (приблизно $4 млрд). У міністерстві транспорту РФ заявляли, що забезпечать відкриття автомобільного руху на Керченському мосту, який будують, до грудня 2018 року, а рух поїздів – до 2019-го.

У серпні Мінінфраструктури України заявило про підготовку позову до РФ із вимогою відшкодування збитків, яких зазнають українські порти в Азовському морі через будівництво мосту.

Росія анексувала Крим і Севастополь після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна і більшість країн світу.