Перший мер Севастополя Семенов: Причина окупації Криму – військово-морська база Чорноморського флоту РФ. Для росіян це стратегічно важливий об'єкт

Семенов переконаний: головним в операції із захоплення Криму для Росії було збереження військово-морської бази в Севастополі
Фото: depositphotos.com
Найстрашнішим для Росії з намагань України посилити контроль за перебуванням Чорноморського флоту РФ у Криму стало українське вето на заміну застарілого озброєння та кораблів, заявив перший мер Севастополя Віктор Семенов в інтерв'ю виданню "ГОРДОН".

Президент РФ Володимир Путін пішов на захоплення Криму з єдиної причини – через військово-морську базу Чорноморського флоту РФ, заявив перший мер Севастополя Віктор Семенов в інтерв'ю виданню "ГОРДОН".

Семенов підкреслив, що для росіян це стратегічно важливий об'єкт.

Колишній мер згадав, що 1997 року "після довгих поневірянь" підписали три угоди щодо ЧФ і широкомасштабний договір про дружбу та співробітництво між Росією й Україною. Третя стаття цього договору гарантувала Україні непорушність її кордонів і суверенітету. На момент підписання угоди повністю задовольняли обидві сторони.

Однак, зазначив Семенов, Росія погоджувалася підписувати договори лише в комплексі й тиснула на Україну через заборгованість за неповерненими кредитами і газом. Було ясно, що рано чи пізно питання про перебування ЧФ РФ знову стане актуальним. Водночас Росія завжди намагалася розширити повноваження ЧФ, а Україна, навпаки, – звузити, посилити контроль за його перебуванням.

"Найстрашнішим для Росії стало українське вето на заміну застарілого озброєння, кораблів, літаків. Виходило, що вже до 2032 року виводити з України було б нічого – тільки вивозити металобрухт. Ситуація, м'яко кажучи, заходила у глухий кут. І формальну причину росіяни знайшли – Майдан і вибір Україною іншого шляху розвитку... Переконаний і сьогодні: головним у цій операції було саме збереження військово-морської бази в Севастополі", – сказав ексмер Севастополя.

Він також порівняв ситуацію у Криму з подіями в Сирії, де Росія насправді бореться не за захист прав сирійського народу, а за збереження пункту матеріально-технічного забезпечення в Тартусі та авіабази Хмеймім.

Перший мер Севастополя Семенов: Коли ми зберемося повертати Крим, там будуть жити "материкові". Так місцеві називають тих, хто приїхав із неблагополучних регіонів РФ. Читайте повний текст інтерв'ю

Семенов керував Севастополем із 1992-го до 1998 року. З 1998-го до 2004 року був генеральним консулом України в Санкт-Петербурзі. Був учасником змішаної російсько-української комісії зі співробітництва, де з жовтня 1997 року до вересня 1998 року очолював підкомісію з питань перебування Чорноморського флоту РФ на території України. Потім у ранзі посла з особливих доручень МЗС України з 2004-го до 2014 року був заступником голови цієї комісії. На початку 2014 року Семенов очолював робочу групу в МЗС України щодо ситуації у Криму та Севастополі.

Росія окупувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до Російської Федерації не визнають Україна і більшість країн світу.