Після деокупації Криму на росіян, які переїхали туди, очікує примусове виселення – постпред президента України у Криму

РФ окупувала Крим 2014 року. Українська влада має намір звільнити всі незаконно захоплені Росією території
Фото: EPA
На громадян Росії, які за час окупації Криму оселилися на півострові, чекатиме виселення звідти відповідно до норм українського законодавства й міжнародного права. Про це розповіла постійна представниця президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева в інтерв'ю "Радіо НВ", опублікованому 1 грудня.

Вона зазначила, що із 2014 року до Криму переїхало "дуже багато" росіян – ідеться про сотні тисяч, і серед них є "дуже різні люди".

"Це військові, прокурори, слідчі, усі спеціальні органи. Це представники суддівського корпусу, журналісти. Є цивільні, але які обслуговують апарат фактично. Дуже багато медиків в'їхало, особливо середньої та вищої ланки, тобто керівництво медичних закладів. Представники так званої бюджетної сфери, учителі, ті, хто працюють на окупаційні адміністрації. І це звичайні громадяни Російської Федерації, які вирішили, що для них тепліше, цікавіше, краще жити на території Криму", – перерахувала Ташева.

Вона наголосила, що ці люди – "фактор постійної небезпеки для Української держави", оскільки, по-перше, після деокупації Криму вони не дадуть Україні змоги розвиватися, а по-друге, "росіяни ж постійно говорять, що вони буцімто піклуються про своє населення і будуть кожного разу приходити та захищати це своє так зване російське населення".

Ташева нагадала, що всі ці особи перебувають на території України незаконно – вони мали в'їжджати через українські пункти пропуску і зробити запит на можливість проживання на території України, але не робили цього.

"Зрозуміло, що частина з них виїде сама, ми впевнені в цьому. Ті, хто не виїдуть самі, є таке поняття, як "примусове видворення" в чинному українському міграційному законодавстві й у міграційному законодавстві всіх країн. Тому що якщо громадянин іншої країни перетнув кордон незаконно, то відбувається примусове видворення, тому схема єдина", – сказала вона.

За словами Ташевої, "деякі винятки" будуть для родичів політв'язнів, адвокатів політв'язнів, тих, хто допомагав і таємно надавав інформацію українській владі та ЗСУ. Вони зможуть офіційно подати заявку в міграційні українські органи і дістати посвідки на проживання – а згодом, якщо на те будуть підстави, і набути українського громадянства.

Представниця президента у Криму зазначила, що росіяни зараз часто обговорюють її колонку, присвячену цій темі, і звинувачують Україну в тому, що вона хоче "депортувати людей".

"Це не депортація, яка була 1944 року, це не варто навіть порівнювати. Депортація була незаконна, це був акт геноциду, коли весь безневинний народ посадили в товарні вагони без жодного папірця, без нічого, тільки за незаконним рішенням радянської влади, сталінського режиму. І виселили на територію країн Центральної Азії. Це абсолютно інша історія. Тут ми будемо діяти згідно з міжнародним правом, українським правом і тими механізмами, які вже є. Особа перебуває на території України незаконно, що ми маємо робити – допомагати їй у тому, щоб вона незаконно перебувала?" – наголосила Ташева.

Вона також нагадала, що Україна звільняє не лише свої території, а й людей, які там перебувають як заручники.

"Це єдина можливість для виживання корінного кримськотатарського народу, тому що рівень репресій, який відбувається щодо кримських татар, небувалий. І особливо те, що відбувається зараз, – незаконна мобілізація, коли на війну відправляють українців, кримських татар, аби фактично знищити наше населення. Тому ми маємо робити те, що ми маємо робити, і не може бути жодних компромісів щодо територіальної цілісності", – резюмувала постпред президента.

Контекст:

Росія окупувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна і більшість країн світу.

24 лютого президент РФ Володимир Путін офіційно оголосив про вторгнення в Україну під виглядом її "демілітаризації" та "денацифікації".

Українська влада неодноразово заявляла, що налаштована на деокупацію всіх захоплених із 2014 року Росією українських територій, зокрема Криму.

Міністр оборони України Олексій Резніков припускає, що Україна може повернути Крим без бою на тлі внутрішньої кризи у РФ.

Заступник Резнікова Володимир Гаврилов не відкинув, що сили оборони України зайдуть до окупованого РФ Криму до кінця грудня. Він висловив думку, що ЗСУ й далі воюватимуть узимку, використовуючи набраний темп.

Розв'язана Росією війна в Україні закінчиться до початку літа 2023 року, спрогнозував начальник Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони України Кирило Буданов у середині жовтня. "Для початку" Україна вийде на кордони 1991 року, зазначив глава розвідки.