Росія хотіла провести "референдум" у Харківській області в листопаді й "намалювати" 75% за вступ до РФ – ЗМІ

Журналісти отримали "Стратегію", за якою окупанти хотіли провести в Харківській області псевдореферендум
Фото: radiosvoboda.org

У Кремлі планували провести на тимчасово захопленій території Харківської області псевдореферендум щодо приєднання до Росії на початку листопада. Про це повідомляють журналісти "Радіо Свобода" з посиланням на відповідну "Стратегію", отриману від джерел у розвідці.

Згідно з документом, "голосування" мало відбуватися протягом семи днів – із 1-го до 7 листопада. Результат, прописаний у "Стратегії", – 75% за приєднання до Росії.

У документі зазначено, що загалом "проголосувати" мають 142 тис. виборців, із яких понад 100 тис. – "за".

Журналісти наголошують, що "Стратегію" розробили нещодавно, оскільки на ній указано карту лінії фронту станом на 24 серпня. Серед ризиків, на яких наголошують організатори "референдуму", – відсутність кадрів для роботи у виборчих комісіях і проукраїнські настрої населення.

Автори документа пропонували пропагувати перспективи входження до складу Росії з акцентом на економічні й соціальні вигоди та підтримувати тезу, що приєднання усієї Харківської області неминуче.

У "Стратегії" розписали кілька етапів так званої піаркампанії. Головні слогани – "Скажи Росії "так" і "Росія тут назавжди".

Пропагувати псевдореферендум також планували за допомогою православних свят. Зокрема, 21 вересня на окупованій на той момент частині Харківської області мав відбутися хресний хід на його підтримку, а з 1-го до 6 листопада, в дні так званого голосування, вони мали відбуватися щодня.

Є в документі й так званий гімн "референдуму" зі словами "Скажи России "да". Перед Богом мы один народ".

Контекст:

На початку вересня українські військові розпочали контрнаступ, зокрема на харківському напрямку. За останні дні ЗСУ взяли під контроль сотні населених пунктів у Харківській області. Зокрема, звільнено Балаклію, Ізюм і Вовчанськ, українські підрозділи зайшли до Куп'янська

За даними Міноборони України станом на 14 вересня, починаючи з 6 вересня ЗСУ вдалося звільнити в Харківській області майже 8,5 тис. км&³2; території й приблизно 150 тис. українців.

14 вересня заступниця міністра оборони України Ганна Маляр повідомила, що внаслідок контрнаступу Збройних сил України в Харківській області деокуповано приблизно 388 населених пунктів.

16 вересня заступник глави Офісу президента України Кирило Тимошенко повідомив, що в Харківській області деокуповано 421 населений пункт.