Росія заборонила в'їзд фігуранту "справи Сенцова" Чирнію

Чирній повернувся до України 7 травня
Фото: krymr.com
Колишньому політв'язню з Криму Олексію Чирнію, який повернувся з РФ в Україну, російська влада заборонила в'їзд у країну. Про це він повідомив проєкту "Крим.Реалії" в інтерв'ю, опублікованому 15 травня.

За словами Чирнія, заборона довічна, тому він не може потрапити до батьків, які живуть в окупованому Криму, поки півострів контролює Росія.

Колишній політв'язень також показав повідомлення про заборону "згідно з рішенням мін'юсту Росії".

Документ Чирнію видали, коли він прямував із російського селища Чертково в українське Мілове. У повідомленні зазначено, що в разі в'їзду у РФ він може зазнати кримінального переслідування.

Фото: krymr.com

Контекст:

Крим був окупований Росією навесні 2014 року після незаконного референдуму. Україна та більшість країн світу не визнають приєднання півострова до РФ. Наразі між материковою Україною та Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.

У травні 2014 року в Сімферополі було заарештовано чотирьох проукраїнських активістів: Геннадія Афанасьєва, Олексія Чирнія, Олега Сенцова і Олександра Кольченка. У серпні 2015 року російський суд визнав їх винними в підготовці терактів у Криму й підпалі офісів двох партій у Сімферополі.

Афанасьєв і Чирній погодилися співпрацювати зі слідством і дістали по сім років в'язниці. Пізніше Афанасьєв відмовився від своїх попередніх свідчень і заявив, що дав їх під тортурами. 14 червня 2016 року його повернули в Україну.

Режисера Сенцова 2015 року засудили до 20 років позбавлення волі, Кольченка – до 10 років. Верховний суд Росії відмовився розглядати касацію на їхні вироки. Своєї провини Сенцов і Кольченко не визнали.

7 вересня 2019 року Сенцов і Кольченко повернулися до України в межах українсько-російського обміну утримуваними особами.

Сенцов 2019 року заявив, що в нього немає претензій до Афанасьєва і Чирнія, які співпрацювали зі слідством. "Якщо хочеш бути сильним – потрібно вміти прощати. Тому в мене немає жодних образ, претензій до Афанасьєва або навіть до Чирнія. Кожен обирає свою долю, Гена зміг урешті-решт певною мірою реабілітуватися. Я бажаю їм обом: Чирнію – свободи, а Геннадію Афанасьєву – усього доброго. І жодних претензій у мене немає, але це не означає, що я зобов'язаний із ними спілкуватися", – заявив Сенцов.