"Слава Україні!" Чийгоз розповів, як в окупованому Криму спілкуються кримські татари

Чийгоз назвав канали, які дивляться кримські татари на окупованій території
Фото: hromadske.ua
В окупованому Росією Криму кримські татари дивляться українські телеканали. Про це заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, нардеп від "Європейської солідарності" Ахтем Чийгоз повідомив "Цензор.НЕТ" в інтерв'ю, опублікованому 8 грудня.

"Уявіть собі, провідними у плані перегляду каналів є українські інформаційні канали. Особливо – і я це говорю не для реклами – "5 канал", "Прямий" канал, АТР, де більше йдеться про реальну картину. Дуже добре дивляться блогерів, які досить об'єктивно висвітлюють реальність. Нехай і з якимись негативними оцінками – наші завжди хотіли знати правду", – пояснив він.

За словами заступника голови Меджлісу, кримські татари і за радянських часів у місцях депортації таємно слухали заборонені тоді "Радіо Свобода" та "Голос Америки".

"На тлі радянської брехні, якої не сприймали, ми шукали альтернативу. Так і зараз відбувається. Я вам приклад наведу. Вмикаєш Skype, телефонуєш комусь зі своїх друзів, соратників. І тут до нього в гості заходять. Заходять і не побачивши, що той спілкується зі мною за допомогою відео, кажуть: "Слава Україні!" Той каже: “Селям алейкум. Героям слава!" І сміються", – сказав Чийгоз.

Він зазначив, що у Криму кримські татари "переважно слухають тих, хто тут бореться за Україну".

"Саме бореться, а не тече за течією, не абстрагований від цієї реальності війни. Вони орієнтуються на українців, знають необхідність перемагати ворога", – наголосив Чийгоз.

Контекст:

Росія окупувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Україна та більшість країн світу не визнають приєднання півострова до РФ. Наразі між материковою Україною та Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.

Після окупації, за даними правозахисників міжнародної організації Human Rights Watch, ситуація з правами людини у Криму значно погіршилася. Під різними приводами, зокрема боротьби з екстремізмом, влада переслідує людей, які наважуються відкрито критикувати дії Росії на півострові, особливо кримських татар.